A paprika levelei fonnyadnak vagy sárgulnak? A termés életveszélyben van. Mi van ezzel?

Az egészséges paprika növény levelei általában zöld árnyalatúak. Néha azonban előfordul, hogy fejlődése során a levelek elszáradnak, megfonnyadnak vagy megsárgulnak, később barna foltok is képződnek rajtuk. Ez gyakrabban fordul elő üvegházban termesztett paprikával. Ez általában annak a jele, hogy valami nincs rendben. Miért van ez és mit tehetsz ellene?

Forrás: Youtube

Mi a probléma

A paprika meglehetősen érzékeny a levegő páratartalmára. Ha magas, akkor a növényeket gyakran megtámadja a bakteriózis, amely különösen a leveleket károsítja. Sajnos semmilyen vegyszer nem védhet ellene, és az egyetlen megelőzés a megfelelő szellőzés a paradicsom ültetési helyén. Sajnos a hosszú ideig tartó heves esőzések során a paprika a szabadban is ki van téve ennek a veszélynek.

A hervadás fő okai

A levelek a növényen általában alulról kezdenek hervadni, és fokozatosan teljesen kiszáradhat. A Fusarium Oxysporum, a Verticillium albo-atrum, a Verticillium dahlia vagy a Sclerotinia sclerotiorum gombák egyike okozza.

Mivel nem lehet kideríteni, hogy valójában melyik az oka, mindenekelőtt a megelőzésre kell figyelni. Soha ne termessz gyümölcsöt egymás után ugyanazon a telken. Mindig neveljünk ellenálló fajtákat, és rendszeresen fertőtlenítsük a talajt. Erre a betegségre sem hatásos gombaölő szer.

Fiatalítsa meg a növényt

Ha időben észleli a helyzetet, lehetséges az érintett levelek letépése, és ezáltal a növény megfiatalítása. Ez általában csak részben segít, mert a helyzet gyakran visszatér. Ekkor a növények abbahagyják a növekedést, nem is hoznak gyümölcsöt, és a levelek lehullanak.

A paprika nem tűri a vizesedést

Ez a helyzet általában forró és száraz napokon fordul elő, amikor a paprikát nem megfelelően öntözik. Soha ne öntözze őket forró trópusi napon, hanem mindig reggel vagy este. Napközben a nedves talaj egy óra alatt 55 fokra vagy többre melegszik fel, és a gyökérrendszer leég. Első hiányként a hervadás és a levelek lehullása jelenik meg. Soha ne öntözze a paprikát napsütötte tömlőből származó forró vízzel. Ha tartályokban termeszti a paprikát, ügyeljen a túlzott túlcsordulásra.

A levelek sárgulása

Ha a paprika levelei megsárgulnak, annak oka általában a nitrogénhiány. A növénynek szüksége van rá az egészséges növekedéshez és a jövőbeli paprika sikeres fejlődéséhez. Például használjon csalánt, amelyet hagyott elterülni a virágágyáson. Így nemcsak nagy mennyiségű nitrogén, hanem kálium, foszfor, cink és vas is kerül a talajba. Olyan anyagok, amelyek növelik a növény védekezőképességét. Használhatunk csalánlevest is, amivel havonta egyszer öntözhetjük a paprikát.

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche