A paradicsombetegségek tönkretehetik a termést, és jelentősen csökkenthetik annak minőségét. A házikertekben és ültetvényeken termesztett egyik legnépszerűbb zöldség megmentése érdekében íme néhány a leggyakoribb betegségek közül. A kielégítő és egészséges termés elérésének módjai sok esetben triviálisak.

Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növények állapotát, és reagáljunk a paradicsombetegségekre utaló jelekre. A megelőzés a siker kulcsa, ezért érdemes betartani a termesztés alapelveit a növényhigiénia, a megfelelő öntözés és a levegőztetés betartásával.

A paradicsom leggyakoribb betegségei

Lisztharmat (Oidium spp.)

  Ez az egyik legelterjedtebb a paradicsom leggyakoribb betegségei. Megnyilvánul fehér bevonat a levelekenamely fokozatosan elterjed az egész növényen. Ez a növekedés elmaradását és a terméshozam csökkenését eredményezheti.

  Ennek megelőzése érdekében, rendszeresen távolítsa el a beteg leveleket, gondoskodjon a megfelelő szellőzésről és kerülje a nitrogéntrágyázást – ez a háromlépcsős intézkedés segíthet a lisztharmat megelőzésében. Előrehaladott fertőzés esetén azonban gombaölő szereket kell használni.

  Barna folt

  Ez a betegség általában nedves időjárás esetén támadja meg a paradicsomot, és a következőkkel jár barna foltok a termésen és fonnyadt levelek.. Még a növényen gyümölcsrothadáshoz vezethet.

  A megfelelő szellőzés biztosítása a gyomok eltávolításával és az alsó ágak metszésével csökkentheti a szürkerothadás kockázatát. Célszerű továbbá elkerülni a túlöntözést, hogy a növények körül száraz körülményeket tartsunk fenn.

  Levélfoltosság (Septoria lycopersici)

  A betegség a következőkben nyilvánul meg barna, világos szélű foltok a levelekenamelyek fokozatosan sárgulnak és lehullanak. Ez a növény lombtalanodásához és terméscsökkenéshez vezethet.

  A beteg levelek rendszeres eltávolítása és a növények közötti elegendő hely biztosítása csökkentheti a levélfoltosság kockázatát. Gombaölő szerek is használhatók, különösen a magas páratartalmú időszakokban.

  Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan termesszünk paradicsomot cserépben? Használd a 20 cm-es szabályt. Nagyok és szép pirosak lesznek

  Vágjuk fel a héját, és fedjük le meleg vízzel. Ezzel a házi készítésű kondicionálóval a paradicsomod szépen fog nőni.