A pékárut évek óta a fagyasztóba tesszük. Anyósom azt mondta, hogy ez egy szörnyű hiba.

Tény, hogy a legtöbbünknek szokása, hogy a fagyasztóban tárolja azokat az élelmiszereket, amelyeket nem fogyaszt el azonnal. Ez a szokás azonban nem mindig kifizetődő, különösen, ha pékárukról van szó. Képzeld el, hogy egy reggel felébredsz, és rájössz, hogy nincs kenyered. Ebben az esetben nyúljon ahhoz, ami a fagyasztóban van. De vajon tényleg jó ötlet ez?

A pékárukban a penész sokkal gyorsabban képződik, mint gondolnánk.

A pékáruk hajlamosak a gyors penészképződésre, gyakran már 48 órával a sütés után. A penész szabad szemmel talán nem látható, de már jelen van a pékárukban. A kenyér fagyasztása megállítja a penészesedési folyamatot. Tudnunk kell, hogy milyen régi a kenyér, és hogy tartalmaz-e már rejtett penészgombát. És mi a helyzet akkor, ha meleg kenyeret teszünk a fagyasztóba? Ez gőzölgéshez vezet, és szintén felgyorsítja a penészképződést.

Az igazi probléma a kiolvasztás.

A leolvasztás a legnagyobb kihívás. Ha a pékárut kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, a nedvesség és a hő felgyorsítja a penészgombásodást. A kiolvasztás után az egészségügyi kockázatok megnőnek.

A hűtőben való tárolás szintén nem ideális.

Ön szerint jó ötlet a pékárut a hűtőben tárolni, mert ott alacsonyabb a hőmérséklet? A hűtőben lévő páratartalom is rosszat tesz a pékárunak. Ráadásul fennáll a szennyeződés veszélye, mivel sok más élelmiszert is a hűtőben tárolunk.

Elmondom, hogyan kell a pékárut megfelelően tárolni.

A pékárut a legjobb úgy tárolni, hogy a lehető legfrissebben fogyasszuk el, amint kihűlt. Ha mégis tárolni kell, hagyja kihűlni, majd csomagolja be egy vászonzacskóba vagy tiszta ruhába, és tárolja a kamrában vagy a kenyértárolóban. Az így tárolt pékáru tovább tart, és hosszabb ideig ízletes marad.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche