A Radler és a mézsör nem igazi alkohol! Ne higgyen ezeknek a mítoszoknak, határozottan ne ajánlja fel őket tinédzsereknek

A közelgő újévi ünnepségek hagyományosan megnövelik a kiskorúak alkohollal való érintkezésének kockázatát.

Azt mondanád, hogy a szlovák gyerekek körülbelül egyharmada 15 évesen többször is tapasztalt alkoholt?
Akárcsak a felnőttek, akik nem haboznak részegen volán mögé ülni. Szlovákiának az utóbbi időben több szomorú esete is volt, miért ne tenné meg. A Fórum Pi s ruzum Slovakia azonban rámutat, a legsúlyosabb probléma az, hogy a szlovák közvélemény nem tekinti igazi alkoholos italnak a sört vagy a bort. Ugyanakkor mindig csak egy alkohol van, és azt felelősségteljesen kell megközelíteni.

Azt mondanád, hogy a szlovák gyerekek körülbelül egyharmada 15 évesen többször is tapasztalt alkoholt? Ráadásul a fiúk és lányok aránya sajnos kiegyenlítődik. A 12-14 éves gyerekek mintegy negyede otthon találkozik először alkohollal, még a szülei is adják. Még kevésbé tetszetős, hogy tizenöt éves gyermekeink csaknem háromnegyede megerősítette, hogy fiatal kora nem volt akadály az alkoholvásárlásban.

A kiskorúak alkoholértékesítésének és fogyasztásának problémájára hívja fel a figyelmet a Fórum PSR Slovensko (FPSR) polgári egyesület, amely „Pi s rozum!” szlogennel már régóta részt vesz az e témájú oktatásban. Tomáš Huba, az FPSR-től mindenekelőtt az alkohollal kapcsolatos egyik legelterjedtebb mítoszt korrigálja: „Az esetek közel 70%-ában a szülők sörrel kínálják gyermekeiket, azt gondolva, hogy különbség van az üdítő és a kemény alkohol között. Ez azonban csak a legnagyobb. széles körben elterjedt mítosz az alkoholról. A sör és a bor nem jobb és kevésbé káros alkoholos ital, hanem éppen ellenkezőleg, kockázatos magatartásra és túlzott vagy túlzott alkoholfogyasztásra ösztönöz fiataljaink körében.”

A sör Szlovákiában is a legkelendőbb alkoholos ital. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint a szlovákok évente hihetetlen mennyiségű 374 millió litert isznak meg belőle. A második a bor, amelyet 87 millió litert fogyasztanak, a végén pedig a szeszes italok állnak, amelyeket évente 52 millió literrel fogyasztanak el. Felmérések szerint itt a fő probléma az alkoholfogyasztás jelenségének magas társadalmi elfogadottsága a serdülők körében, különösen a sör és a bor tekintetében, amit még a felnőttek többsége sem tart valódi alkoholnak.

Szlovákiában viszont törvényi tilalom van érvényben a 18 éven aluliak alkoholos italok értékesítésére, felszolgálására vagy más módon történő fogyasztására. E törvény értelmében szeszes italnak minősül a szeszes ital, párlat, bor, sör és egyéb olyan ital, amely 0,75 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmaz, tehát a törvény szerint is alkoholnak minősül nemcsak szeszes ital, hanem sör, bor és általában minden ital. több mint 0,75 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz.

A terhes nők és a járművezetők zéró alkoholtoleranciát írnak elő, valamint a terhes nők alkoholfogyasztása is rendkívül kockázatos. Az embrióban nincsenek alkohollebontó enzimek, a gyermek éretlen szervezete rendkívül érzékeny, és minden káros anyag, így az alkohol is romboló hatással van rá, attól függően, hogy melyik fejlődési fázisban helyezkedik el. „Már kis mennyiségű alkohol, akár csak prosecco is, amit a leendő anya megenged, később megnyilvánulhat például tanulási zavarokban, lassabb megértésben vagy akár testi változásokban is a gyermekben” – mutat rá Tomáš Huba a súlyos következményekre. alkoholfogyasztás a terhesség alatt.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche