A réteken nő, és ha a zsebünkbe tesszük, a kullancsok békén hagynak minket.

A tél után a kullancsok ismét fokozott erővel támadnak. Érdemes tehát védekezni ezekkel a rovarokkal szemben, mert csípésük veszélyes lehet, különösen akkor, ha olyan betegségek hordozói, mint a kullancsencephalitis, a babesiosis vagy a Lyme-kór. A kullancsok ellen számos módon védekezhetünk, és ezek egyike… a közönséges bükköny.

Mi az az eurázsiai víziszömörce, és miért taszítja a kullancsokat?

A közönséges bükköny a szlovákiai réteken széles körben elterjedt növény, és néha a városi lakótelepeken is megtalálható.

A rovarriasztó közönséges bükkönynek van egy fontos tulajdonsága is – kullancsriasztóként is használható.

Mindez a növényben található rovarölő összetevőnek, a tujonnak köszönhető.

A kertben kerítések mentén vagy más növényekkel együtt termesztett eurázsiai vízitök elriasztja a nemkívánatos rovarokat. A tavaszi és nyári séták során bőrspray-ként is használható a kullancsok, legyek és szúnyogok elleni védelemre.

Nem árt, ha a réteken sétálva szedünk egy friss orsóbokrot, és néhány ágacskát a kabát- vagy nadrágzsebünkbe dugunk. Kutyasétáltatáskor a kutya nyakörve mögé is tehetünk egy-egy friss gallyat.

Az eurázsiai vízililiom az emberek és az állatok számára. Azonban soha ne fogyasszuk el

A közönséges bükköny hidrolátumot szúnyogok és kullancsok elleni rovarriasztó oldat alá alapanyagként használhatjuk, és közvetlenül az állatok bundájára és az emberi bőrre is permetezhetjük, ha a közönséges bükkönyre nem reagálunk allergiásan.

A rovarok, köztük a kullancsok elriasztása mellett ez a növény parazita- és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne együk meg ezt a növényt, ha a közönséges bükkönyöt kullancsvédelemre használjuk. Tujontartalma miatt az emberekre és az állatokra is mérgező.

Az eurázsiai vízililiomot csak külsőleg szabad használni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche