A saját kertemben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket is meg kell mosni? Tudjuk a választ

A saját termesztés nem csak rendkívül kielégítő és anyagilag is gazdaságos, de megnyugtat bennünket, hogy egészséges, természetes, mesterséges műtrágyák és növényvédő szerek használata nélkül termesztett termékeket fogyasztunk. A bokorból a tányérunkra vezető útjuk nagyon rövid, és nem mennek át más kezeken. Meg kell tehát mosnunk őket, mielőtt megennénk?

A saját kertünkből származó zöldségeket és gyümölcsöket is meg kell mosnunk? Elmagyarázzuk

Úgy tűnik, senki sem kételkedik abban, hogy a boltból származó paradicsomot vagy uborkát alaposan meg kell mosni.

A szennyeződésen kívül baktériumok és vírusok is megtalálhatók a felületükön. Ezeket a zöldségeket először le kell szedni, majd a boltba szállítani és a pultra helyezni.

A vásárlók is megérintik, így nem kétséges, hogy a vásárlás után azonnal tiszta és biztonságosan fogyasztható. Azonban egészen más a helyzet, amikor a saját gyümölcsökről és zöldségekről van szó.

Az eper vagy az egyenesen a bokorról szedett eper ízlik a legjobban. Sokak számára természetes és magától értetődő, hogy a saját kertjükből származó gyümölcsöt mosás nélkül fogyasztják.

Elvégre mi magunk gondoskodtunk róluk, és biztosak vagyunk benne, hogy egészségesek és biztonságosak. Az igazság azonban egy kicsit más.

Még ha senki nem is permetezett vagy nyúlt a növényeinkhez, akkor is lehetnek rajtuk szennyeződések a levegőből és állati ürülékből. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a saját kertjükből származó mosatlan gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is egészségügyi kockázatot jelent.

Mindig alaposan öblítsük le őket folyó víz alatt evés előtt, de a biztonság kedvéért főzés előtt is. Ez eltávolít minden mikroorganizmust és szennyeződést.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche