A nyár a tökéletes idő a lekvárkészítéshez. A boltokban felbukkannak a szezonális gyümölcsök és zöldségek, amelyekből valami finomat készíthetsz. A legjobb példa erre a savanyúság. Sokaknak azonban fogalmuk sincs, hogyan kell savanyúságot készíteni.

Az uborka savanyítása tejsavas erjedési folyamat, amely tejsavbaktériumok segítségével történik. Ahhoz, hogy minden a tervek szerint működjön, néhány dolgot szem előtt kell tartani. Ekkor az uborka kemény és feszes tapintású, ropogós és frissítő ízű lesz. Ha a konzerválás egy kicsit rejtélyes számodra, íme néhány tipp. A titok a pácban rejlik.

Savanyúság recept. Hónapokra elegendő készlete lesz

A savanyúság remek köret szendvicsekhez, salátákhoz vagy ebédekhez. Vannak, akik szeretik önmagukban, csak úgy rágcsálni őket. A savanyúság készítése során először forró vízzel forrázzuk le az üvegeket. Tökéletesen tisztának és semleges aromájúnak kell lenniük. Én mindig 4 darab, egyenként 1 literes befőttesüveget veszek. Ezután készítsük el:

  • 2 kg apróra vágott uborkát,
  • 2 fej fokhagyma,
  • egy csokor kapor bimbókkal,
  • egy darab tormagyökér,
  • 4 evőkanál kősó.

Tegye a fokhagymát, a kaprot és a tormát az üvegek aljára. Ezután szorosan egymás mellé, kissé megdöntve helyezze el az uborkákat. Próbáljon meg minél többet belegyömöszölni minden egyes üvegbe. Ha van maradék, nyugodtan tegye a tetejére.

Mennyi vizet öntsünk a savanyúságra? Egy szabályt ne felejts el

Most jön a trükkös rész, vagyis a sós páclé elkészítése. Ne feledje, hogy minden liter vízhez egy evőkanál kősót használjon. Nyomelemekben gazdag, és elősegíti a jobb erjedést, ezért ez a legjobb választás. A savanyú uborkához való víznek kemény, ásványi anyagokkal telített víznek kell lennie. Forraljuk fel sóval, öntsük egy hűvös edénybe, és várjuk meg, amíg langyos lesz. Ez általában fél órát vesz igénybe. A szobahőmérsékletű páclé az, ami biztosítja, hogy az uborka jól pácolható legyen. Miután a sós páclé kihűlt, öntsük rá az uborkás üvegekre, és zárjuk le őket szorosan.

FIGYELMEZTETÉS! Ne öntsön forró sós páclét az uborkás üvegekbe. A zöldségek elveszítik ízüket és aromájukat, és elveszítik tápértéküket.

Kapcsolódó cikkek:

Klasszikus recept a savanyúsághoz. Egy szokatlan adaléknak köszönhetően jobb lesz, mint a nagyié

Az uborka virágzik, de nem terem? Valószínűleg egy dolog volt a hibás. Itt van, hogyan lehet megelőzni