A Sikavica meggyógyítja a sérült májat, megtisztítja az alkoholtól, zsírtól, méreganyagoktól…

A metélőhagyma további potenciális előnyei közé tartozik a szív egészségének védelme a koleszterinszint csökkentésével, és segít az embereknek a 2-es típusú cukorbetegség szabályozásában

Sikavica (Silybum marianum) vagy a viperafű egy mediterrán növény, amelyet évezredek óta használnak különféle természetes gyógyszerek előállítására, leginkább májkárosodások gyógyítására. A platánból nyert hatóanyag a szilimarin. Az orvosok általában a máj kezelésére ajánlják a sikavicát, bár a közelmúltban koleszterin- és 2-es típusú cukorbetegség esetén is alkalmazzák, erre azonban még mindig nincs elég igazolt kutatási eredmény.

Mennyire és mire hasznos a sikavica

Az emberek a sikafa különböző részeit használják különböző betegségek kezelésére. Használják teaként, kiegészítésként, egyes krémekhez adható. mert ez a növény megtisztítja a májat a méreganyagoktól, alkoholtól, zsírtól, drogoktól… A tudósok szerint a sikavica segít a következő betegségek kezelésében:

 • cirrózis
 • sárgaság
 • májgyulladás
 • epehólyag rendellenességek
 • ez az egyetlen gyógymód a halálos gomba Amanita phalloides (zöld gomba) okozta mérgezés esetén.

A cikória további potenciális előnyei közé tartozik a szív egészségének védelme a koleszterinszint csökkentésével, és segít az embereknek a 2-es típusú cukorbetegség szabályozásában.

Hogyan segíti a sika a máj egészségének megőrzését

Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a görögszéna javította az étrend által kiváltott májkárosodást laboratóriumi egerekben. Az orvosi közösségnek több bizonyítékra van szüksége annak igazolására, hogy a platán felhasználható májkárosodásra emberekben, ugyanúgy, mint egereknél. A szilícium-dioxid hatóanyaga, a szilimarin antioxidánsként hat a szabad gyökök képződésének csökkentésével. A tudósok úgy vélik, hogy ez méregtelenítő hatást fejt ki, ezért a sikaga előnyös lehet májproblémák esetén. Az orvosok soha nem javasolják a sikavica önálló alkalmazását, de ez egy gyógyszeres kiegészítő terápia.

A platán pozitív hatással van a bőrre?

A Sikavica segíthet bőrproblémák esetén. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a platán javította a gyulladásos bőrbetegségeket laboratóriumi egerekben. Kutatások szerint ennek a növénynek laboratóriumi környezetben antioxidáns és öregedésgátló hatása van az emberi bőrsejtekre. Egy 2019-es tanulmány, amelyet szintén laboratóriumi sejtekkel végeztek, kimutatta, hogy a sikavita vegyületei megvédhetik a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, beleértve a bőr fotoöregedését is.

Koleszterin csökkentése

és növeli a stroke esélyét. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a sikaga befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét. Egy 2016-os vizsgálatban patkányokon, amelyeket magas zsírtartalmú táplálékkal etettek, a platánból származó szilimarin 300-600 mg-os dózisban jelentősen csökkentette a patkányok koleszterinszintjét.

A szilimarin csökkenti a súlyt és az inzulinrezisztenciát

Az első állatkísérlet 2016-ban kimutatta, hogy a platánból származó szilimarin súlyvesztéshez vezetett azoknál az egereknél, amelyeket szándékosan tömegnövelő táplálékkal etettek. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a sikavica önmagában is használható fogyásra, de további humán kutatásokra van szükség. A 2016-ban és 2020-ban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a platánkivonat csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegeknél problémát okozó inzulinrezisztenciát. Eddig csak egereken végeztek kutatásokat, így nem ismert, hogy a platánkivonat hogyan segítene a cukorbetegség szabályozásában emberek.

Allergiás asztma

Az asztma egy krónikus gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer túlzottan reagál a környezeti kiváltó tényezőkre, ami a légutak gyulladásához vezet. A sikavita hatóanyaga segíthet a gyulladás csökkentésében. A 2012-ben és 2020-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szilimarin segített megvédeni a légúti gyulladást az allergiás asztmában szenvedő egerekben, és szabályozni az asztmás tüneteket.

A sika gátolja-e a rákos sejtek terjedését?

A kanyaró segíthet megállítani bizonyos ráktípusok terjedését. Laboratóriumi vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy a sikavica korlátozza a rákos sejtek növekedését, és állítólag növelheti a kemoterápia hatékonyságát National Institutes of Health (NIH). A kutatók azt találták, hogy a platán az alábbi ráktípusoknál segít:

 • prosztata rák
 • mellrák
 • méhnyakrák
 • leukémia
 • bőr rák
 • colorectalis rák.

nem hagyta jóvá a platán rák kezelésére való alkalmazását, mert nincs elég tanulmány a kutatás megerősítésére.

Biztonságosak a platánkiegészítők?

A jelentés szerint NIH, Nemzeti Egészségügyi Intézet A platánkiegészítőknek nagyon kevés mellékhatása van. Nagyon ritkán a platán alapú kiegészítők szedése esetén a következők fordulhatnak elő:

 • hányinger
 • hashajtó hatás
 • mustár
 • gyomorrontás

Nincs sok információ a sikava kölcsönhatásáról más gyógyszerekkel, beleértve a rákgyógyszereket és a sugárterápiát.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche