A szurfinia egyike azoknak a növényeknek, amelyek népszerűek, és ez egyáltalán nem meglepő. Elég csak megnézni a balkonokat, ahol a hosszú, virágokkal szorosan borított szárak az első fagyokig kecsesen mutatják magukat. De vajon elég-e megvenni egy szurfíniát, és kitenni az erkélyre, hogy szépen virágozzon? Nem mindig, mert szükségük van egy kis segítségre és néhány termesztési követelményre. Ebben az esetben hogyan serkenthetjük virágzásra a szurfiát? Derítsük ki!

A gyönyörű szörfibogyók receptje

Mielőtt megtanulnád, hogyan serkentheted a surfinia virágzását, fontos tudni, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy hibátlanul nőjön az erkélyeden. Mindenekelőtt sok napfényre van szüksége ennek a gyönyörű növénynek. Ezért a legjobban déli vagy nyugati fekvésű erkélyeken fejlődik. Igaz, ha nincs ilyen erkélyed, semmi akadálya annak, hogy elkezdj szurfiniát termeszteni, de akkor számolnod kell azzal, hogy esetleg kevésbé virágzik jól. Emellett a dísznövényt gyakran kell öntözni, trágyázni és védeni a széltől. A széllökések letörhetik a petyhüdt és törékeny szárakat, ami hozzájárulhat a virágzás késéséhez és gyengítheti a szurffinia állapotát.

Nem virágzik a szurfinia? Mi a teendő?

Ha azt látja, hogy a szurfinia nem virágzik, de sok napfényt kap, akkor ellenőriznie kell a talaj nedvességét. Kiderül, hogy a növény azok közé tartozik, amelyeknek hatalmas adag vízre van szükségük: Meleg időben a szurfiniákat naponta kétszer kell öntözni, reggel és este. Másrészt fontos megjegyezni, hogy a felesleges víz végzetes lehet a szörfösök számára. Ha a növényt állandóan elönti a víz, az első jel csupán a virágzás elmaradása. Ilyenkor érzékenyen kell öntözni és ne feledkezzünk meg a cserepekben lévő felesleges víz elvezetésének módjairól: azaz a vízelvezető lyukakról és a vízelvezető rétegről. Ha a szurfinia nem rendelkezik ezekkel, akkor nagyon gyorsan elrohad, és mágnesként vonzza a kártevőket is.

Elfelejtetted megtermékenyíteni? A szurfinia virágzásnak indul

Minden erőteljesen virágzó növényt legalább havonta egyszer meg kell trágyázni, és ez alól a szurfinia sem kivétel. A készítmények nemcsak megerősítik a növényeket, hogy egészségesen nőjenek, és ne legyenek fogékonyak a kártevők fertőzésére, hanem azért is, hogy szépen virágozzanak. Természetesen nyúlhatsz a boltokban kapható, több összetevőből álló műtrágyákhoz, de semmi akadálya, hogy házi készítményhez nyúlj. Mit érdemes szem előtt tartani? Házi banánkészítmény, főtt zöldségekből készült sótlan húsleves, édesített víz vagy élesztős trágya.

De mi van akkor, ha a legjobb erőfeszítéseid és a trágyázás ellenére a surfinia még mindig makacsul nem akar virágozni? Ebben az esetben a növényeknek adott tápanyag lehet a hibás. Amikor a növények a virágzási szakaszban vannak, vagy kellene lenniük, a legjobb, ha nem nitrogéntartalmú műtrágyát használsz, hanem káliumban gazdag műtrágyát, például banánkészítményt.

Trükk a surfiniák sűrítésére

Most, hogy már szinte mindent tudsz a surfiniákról, tudnod kell a következő lépéseket ennek a gyönyörű növénynek a gondozásában. Egy szokásból szokássá kell válnia: A surfenia elhalt részeinek, azaz a szárak, levelek és virágok eltávolítása. Ezt a triviális feladatot gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig nemcsak a megjelenésre, hanem a növény állapotára is negatív hatással van. Elsősorban tehát a szurfenia veszít „erejéből”, és ezeken a helyeken gombabetegségek vagy kártevők fészkelhetik be magukat. Ráadásul az elhalt növényi részek eltávolítása gyorsan új részek kialakulására ösztönzi a növényt.

Fontos a fiatal surfinia hajtások metszése is, azaz egyszerűen távolítsuk el őket. Ha ezt rendszeresen megteszi, hamarosan új, fiatal szárak képződnek, amelyeken vonzó virágok jelennek meg.

Kapcsolódó cikkek:

Fogd meg a szurfinia hajtásait, szúrd fel őket, és csodáld meg a hatást. Fojtsd az erkélyedet színes virágtengerbe

Gyönyörűen virágzik a napon. Az utolsó esély a virágzó surfinia számára