A szakértő azt tanácsolja: Miért kell megtisztítani a fejét fogyás előtt?

A holttest mint bizonyíték. Egy nő, aki élete utolsó éveit formás, sportos íveinek megerősítésére szentelte, más hölgyeknek is reményt ad, hogy ők is ilyen jól nézhetnek ki. A szlovák sportolónő, a természetes testépítés világ- és Európa-bajnoka, Zuzana Satmáry ugyanakkor azt javasolja a nőknek, hogy rendezzék el saját lelküket, mielőtt a testmozgás és a fogyás mellett döntenek. A Pravdának adott interjújában egy jól ismert okleveles fitnesz- és személyi edző elmagyarázza, miért fontos a kiegyensúlyozott test és lélek.

Lazítást igényel: Satmáry Zuzana naturális testépítés Európa- és világbajnoka szerint a karcsú vonal eléréséhez először pszichológiai egyensúlyt kell elérni.
Hogyan hathat a mozgás az ember pszichére, és miért szükséges a lelki egyensúlyhoz?

A mozgás az emberi lét természetes velejárója. Régebben az emberek többet költöztek, amikor dolgoztak, gyerekekről gondoskodtak, megélhettek, vagy éppen máshová költöztek. Talán nem is sejtették, mennyi mindent bírnak, és milyen hatással van a pszichéjükre, túlélésükre, testi egészségükre. Ha belegondolunk, hogyan élünk ebben az időben, azt fogjuk tapasztalni, hogy ülők, statikusak vagyunk, és ez leépíti testünket és elménket. Szorongásba, letargiába és lelki és fizikai stagnálásba esünk. Elzsibbadunk. Testünknek fizikai gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy életképes és egészséges maradhasson, és az elménknek is. Ha rendszeresen sportolunk, akkor ellenálló testet és pszichét építünk. Sikeresebbek vagyunk a munkában, jobbak a kapcsolataink és könnyebben kezeljük az életet. A sport bizonyos kényelmetlenséget okoz, és pontosan erre van szükségünk ahhoz, hogy mentálisan ellenállóbbak legyünk.

Hogyan befolyásolhatják testünk összetételét és általános állapotát az aggodalmak, lelki problémák vagy egyéb nehézségek?

Egész életünket saját fejünkben hozzuk létre, gondolatainkkal, hozzáállásunkkal és helyzetekre adott reakcióinkkal. Mindezt a múltban, legtöbbször gyerekkorban tanultuk. Ott megtanuljuk, mi mozgat, akadályoz, jó szokásokat alakítunk ki, és azokat is, amelyek hátráltatnak, és az egészségtelen életmóddal kapcsolatosak. Ha problémáink vannak és rossz a mentális egészségünk, a figyelem befelé tolódik, olyan védekezési mechanizmusok lépnek fel, mint az elvonás, a szorongás és a depresszió. A fejben nincs hely és energia a mozgáshoz, nemhogy a testmozgáshoz. A megoldás gyakran a túlevés és az egészségtelen étkezési mód. Volt egy elhízott ügyfelem, aki egy nehéz munkahelyi helyzetet esti túlevéssel oldott meg, és a beállított diéta és edzés ellenére nem tudott kimozdulni a helyéről.

Gyakorlatában a test és a psziché összekapcsolására összpontosít. Miért gondolja, hogy ez fontos?

Meggyőződésem, hogy minden a fejünkben kezdődik. Amiben hiszünk, az vagyunk. És ez külsőleg is tükröződik testünkön. Ha változtatni akarunk, nem maradhatunk csak a fizikai szinten. Ez bizonyos mértékig működhet, de a változás nem lesz átfogó, és az ember egy bizonyos ponton stagnálni kezd. A gyakorlatban gyakran találkozom azzal, hogy ha be kell menni, be kell nézni, akkor probléma adódik. Ekkor az emberek nem tudják megtenni a szükséges lépéseket, cselekedni, megváltoztatni szokásaikat. A saját helyzetéért való felelősségvállalás sok ember számára elfogadhatatlan. De ha ez sikerül, akkor kezdődik az igazi változások. Mind lélekben, mind testben, sportteljesítményben és a mindennapi életben egyaránt.

A jó pszichének köszönhetően célokat tűzünk ki, motiváljuk magunkat és haladunk. Ez kulcsfontosságú azoknak a nőknek, akik szeretnének sportolni és fogyni. Milyen célokat kell kitűzniük?

A magunk elé kitűzött céloknak mindenekelőtt reálisnak kell lenniük. Ezért a nőknek kezdetben legalább szakemberhez kell fordulniuk. Bármilyen változás csak akkor változás, ha fenntartható, és gyakran életmód-korrekciót igényel. Ez azt jelenti, hogy ez az út soha nem ér véget, és fegyelmet és új szokásokat kell kialakítani, mert a motiváció és a cél nem mindig tart fenn minket. Minden nap más és az élet változik. Nincs motivációm arra sem, hogy minden nap elmenjek edzeni. Viszont kialakult bennem egy erős szokásom, és ez nem engedi el.

Mit kerüljenek el a hölgyek a szebb alak vagy jobb kondíció felé vezető út elején?

Praxisomban találkozom a nőknél különféle hibákkal, de ezek alapvetően ismétlődnek. Az első: fogyni akarok, ezért nagyon keveset kell ennem. A nők félnek enni, félnek a zsíroktól, fehérjéktől. Salátákon, uborkán dolgoznak, és nem esznek elég fehérjét. Elpusztítják az anyagcserét. Az alap a kalóriabevitel helyes beállítása és a kiegyensúlyozott táplálkozás. A második hiba: félek az erősítő edzéstől, nem akarok izmaim lenni. A nők gyakran inkább a kardiót részesítik előnyben, mint az erősítő edzéseket. Félnek súlyt emelni, azt hiszik, hogy elveszítik nőiességüket. Ennek az ellenkezője igaz. A megfelelően beállított erősítő edzésnek számos előnye van. Szépen formálja az alakot, nem csak a testi, hanem a szellemi erőt is növeli. Az izomtömeg növekedése fokozza a nyugalmi anyagcserét és a zsírégetést. A harmadik hiba: néhány héten belül eredményt várnak, és ha ez nem történik meg, demotiváltak és feladják. Azt tanácsolom, hogy a kitartás a siker kulcsa. Nem lehet néhány hét alatt megváltoztatni azt, ami évek óta felépített. Ez életmódváltás, és minden erőfeszítés számít. Ne add fel.

Miért szükséges szakemberhez, edzőhöz fordulni az edzés/edzés kezdetén?

Egy edző más nézőpontot ad. Kivezeti a feltételezésekből, esetleg a hibákból, és megmutatja a helyes utat. Úgy állítja be az edzésedet, hogy az biztonságos legyen számodra, és eredményt érjen el, ha betartja. Motivációt és elköteleződést jelenthet számodra, hogy mindig odajössz. Felvidít, amikor szüksége van rá. De akarnod kell a változást. Az egész folyamatba energiát és erőfeszítést kell fektetni.

Edzés közben, ha úgy döntünk, hogy önállóan edzünk, inkább árthatunk magunknak, és elhalaszthatjuk a cél elérését?

Nem kell mindig rosszra fordulnia, ha valaki úgy dönt, hogy önállóan elkezd edzeni. Jelenleg információk és képzési utasítások állnak rendelkezésre, Önnek kell meghoznia a megfelelő választást. Elvileg azonban, és ez nem csak a testedzés területén érvényesül, könnyebb edző irányításával és jobb eredménnyel dolgozni.

Hogyan segíthet egy edző a kezdőknek az edzésben?

Erre a kérdésre részben már válaszoltam. Azzal is találkozom a kliensekkel, hogy mi, edzők támaszt és támaszt nyújtunk azoknak, akik félnek eljönni maguktól az edzőterembe, szégyellik magukat. Azt hiszik, hogy mindenki rájuk néz, ennek az ellenkezője igaz. Mindenki leginkább magára vigyáz. Aki pedig úgy dönt, hogy kezd valamit magával, próbál gyakorolni, az tiszteletet érdemel.

Menjünk a munkádhoz. Figyelemre méltó eredmények sorozata van. Elnyerted Európa és a világ bajnoki címét a természetes testépítésben, de a Las Vegas-i Natural Olympián és másokon is. Jelenleg mivel foglalkozol?

A testmozgás a szenvedélyem, a verseny az élet fűszere. Élvezem ezt az életmódot – sportoló, edző. Személyi edzéseket végzek a pozsonyi Urban Fitnessben, jelenleg egy online edzésprojektet indítok, aminek csoportos formátuma lesz. Továbbá tanácsadóként a személyes fejlődés területén a Tanácsadók Egyesületének égisze alatt dolgozom és segítem az ügyfeleket az élet különböző területein. A foglalkozások regressziós terápiák formájában zajlanak, olyan technikák, amelyek segítségével visszamegyünk a múltba, sokszor a gyerekkorba, és feldolgozzuk az ott megélt eseményeket.

Érdekes, hogy te is ápolónő vagy. Hogy is van ez valójában?

Identitásom csaknem felét az ápolónői munkám teszi ki – az esztétikai gyógyászat klinikájának bőrgyógyászati ​​szakorvosa, ahol Dr. Michaela Blaško irányítása alatt dolgozom, akit az esztétikum egyik legjobb szakértőjének tartok. bőrgyógyászat. Tehát három fontos terület szerepel a szolgáltatási csomagomban – az elménk, az egészséges, erős test és az arcunk szépsége. És ez az, amit a legjobban élvezek – összekapcsolni ezeket a területeket, és harmóniát teremteni az emberek különböző szintjein.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Ami a sportterveimet illeti, a 2023-as tavaszi versenyszezonra készülök, ami tavasszal ismét a spanyolországi Európa-bajnoksággal csúcsosodik ki. Tavaly bronzot hoztam, meglátjuk májusban milyen lesz. Ha többet szeretne megtudni rólam és a munkámról, a satmaryonline.sk oldalon megtalálja a szükséges információkat.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche