Kíváncsi, mit tegyen a szamócával, miután befejezte a termést? Ha azt szeretné, hogy a jövő évi termés még sikeresebb legyen, ne felejtse el alaposan megmetszeni az összes bokrot. A két- és hároméves növények esetében ez az egyszerű eljárás kiváló eredményeket hoz, ezért érdemes időt szánni rá. Hogyan kell szüret után megmetszeni a szamócát? Mit tegyünk a levágott levelekkel?

A szamóca metszése szüret után

Sokan szeretünk szamócát termeszteni a kertben, hogy élvezhessük az illatos, pirosló gyümölcsöt, melynek íze magával ragadó. Sajnos a szezonjuk rövid. Miután a szamóca befejezte a termést, a bokrok megfelelő ápolására kell összpontosítanunk, ami meghatározza a jövő évi termést. Ha azt szeretnénk, hogy a kosarak a következő szezonban is csordultig legyenek lédús gyümölcsökkel, akkor a szüret után nem szabad elfelejtenünk megmetszeni a szamócát, azaz minden növényt a megfelelő magasságra vágni.

Ez az eljárás a 2-3 éves növények esetében elengedhetetlen. A fiatal szamócákat nem szabad visszavágni, míg az idősebb (4 évnél idősebb) növényeket inkább teljesen el kell távolítani, mivel azok már nem hoznak termést. Érdemes később új bokrokat ültetni a helyükre. Az ősszel ismételten gyümölcsöt hozó kúszó szamócát szintén nem kell metszeni. Ha olyan sérüléseket vagy elszíneződéseket lát rajtuk (vagy az egynyári bokrokon), amelyek betegségre utalhatnak, csak a zavaró elváltozásokat mutató egyes leveleket vágja le.

Vajon mi hozhat clipping szamóca szüret után? Növények metszésa betegségek és kártevők terjedésének korlátozása a helyszínen. Így csökkentjük a következő évben a növényfertőzés kockázatát, növelve a sikeres termés esélyét. Nyírással a szamócát, gyakran teljesen lemondhatunk a vegyszeres permetezésről, így biztonságos és egészséges gyümölcsöt kapunk. Ez a gyakorlat egyben kiváló lehetőség az ágyás módosítására és a szamóca megfiatalítására is, amely a következő szezonban több gyümölcsöt fog teremni.

Hogyan kell helyesen metszeni a szamócát?

A szamóca metszésének legjobb ideje 14 nappal az utolsó gyümölcs leszedése után van. Az időjárási viszonyoktól függően ez általában július elejére esik. Tehát strihanNem jó ötlet túl sokáig várni a szamóca fogyasztásával, mert ha túl későn teszed, károsíthatod a virágbimbókat, amelyeket a szamóca jövőre fog kialakítani.

Mit használjunk a bokrok metszéséhez? Kerti olló, metszőolló vagy közönséges éles olló is elegendő. Egyes kertészek fűnyírót használnak erre a célra, de fennáll a veszélye, hogy egyes bokrok, pl. amelyek enyhén emelkedő talajon nőnek, véletlenül kárt tesznek bennük. Biztonságosabb kéziszerszámokat használni, amelyekkel pontos vágást lehet elérni.

Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan kell helyesen vágni az epret:

  • Az összes eperbokrot a föld felett 3-7 cm magasságban metszd meg;
  • Az alacsonyan növő levélrügyek és a rövid fiatal szárak maradjanak a növényeken;
  • Ugyanakkor távolítsa el a növényeket gyengítő szamócaszárakat vagy úgynevezett „szakállakat”;
  • Vágja le a leveleket, szárakat és minden növényi törmeléket, és óvatosan gereblyézze ki őket az ágyásból.

Miután a szamócát visszavágtuk, természetes gombaölő szerrel permetezhetjük le. Jól működik a saját készítésű hagyma- vagy fokhagymás öblös trágya. Javasoljuk, hogy a levágott eperleveleket ne komposztáljuk, mivel gyakran fertőzési forrásként szolgálnak. A legjobb, ha a zöldhulladékba dobjuk őket.

Kapcsolódó cikkek:

Szeder vágása. A legfontosabb kezelés tavasszal

Meg kell metszeni a szamóca leveleit? Ez egy jó kezdet! Csak egy hibát ne kövess el