A szíriai és törökországi események után – ezt kell tennünk földrengéskor, hogy megmeneküljünk:

A megfelelő viselkedés földrengés közben megmentheti az embert a haláltól. A közelmúltbeli törökországi és szíriai események fényében úgy döntöttünk, hogy újra felkeressük ezt a fontos témát. Ma a szerkesztők „A nőért!” részletesen elmondják, hogyan tovább, ha egy természeti katasztrófa epicentrumában találod magad.

VISELKEDÉS FÖLDRENGÉS ALATT

A földrengés a föld felszínének megrázkódtatása és megrázkódtatása, amely a földkéreg vagy a földköpeny felső részének hirtelen elmozdulása és felszakadása következtében következik be. Az erős földrengések Törökországban és Szíriában emlékeztették az embereket a természeti katasztrófák veszélyességére.

A természeti katasztrófa egyszerre több mint 5 ezer ember életét követelte, az áldozatok pontos száma pedig meghaladta a 40 ezret, ezen a napon több mint 1000 különböző erősségű földrengés történt a Földön. Erre nem lehet felkészülni, de érdemes egy világos cselekvési tervet követni, ha egy természeti katasztrófa már meglepett.

Bulgária is aktív szeizmikus régióban található, és az utolsó erősebb földrengés a 2012-es perniki volt, amely csodálatos módon megúszta jelentősebb áldozatok és pusztítások nélkül. Térségünk legnagyobb földrengései a Kárpátokban voltak 1940-ben, 1977-ben és 1986-ban, azonban február eleje óta nincs pusztító erejük, mint Törökországban.

Hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő viselkedés egy földrengés során több tucat emberéletet menthet meg. Koordinált módon, pánik nélkül kell cselekednie. Lehetőség van a földrengés előzetes bejelentésére. Ha otthon van, első dolga az, hogy kapcsoljon ki minden elektromos készüléket és zárja el a gázt. Majd öltöztesd fel a gyerekeket és az időseket, ha veled laknak.

Ezután vigye magával az iratokat, vizet, némi élelmet és gyógyszert, és azonnal hagyja el a lakást. Az utcán fontos, hogy távolodjunk az épületektől, hogy a lehető leggyorsabban felszabadítsuk a helyet. Választhat széles utcát, teret vagy más szabad teret.

Mi a teendő természeti katasztrófa idején

Ha egy természeti katasztrófa váratlanul ér, keresse meg lakásában vagy házában a legbiztonságosabb helyet. És azután, amint a földrengés első rengései alábbhagynak, azonnal hagyja el otthonát. A kataklizmát a legjobb a fő belső falak nyílásaiban, az ablakok és az alsó emeletek falainak erkélynyílásaiban várni.

A legveszélyesebb helyek a nagyméretű üvegezett nyílások, a műhelyek vagy középületek üvegtetői, az épület felső emeleteinek sarokhelyiségei, a liftek. A leeső tárgyak és töredékek ellen beltéren nehéz asztalok vagy ágyak lehetnek, amelyek alá bemászhat. Ezt követően fontos a helyzetnek megfelelően cselekedni.

Ha egy magas épületben él, akkor a földrengés során való viselkedése attól függ, hogy melyik emeleten lakik. Az 1. és 2. emeleten lakók gyorsan hagyják el az épületet, és amennyire csak lehetséges, távolodjanak el attól és egyéb építményektől. A felső emeletek lakói mindenekelőtt hagyják el a sarokszobákat, távolodjanak el az ablakoktól és a nehéz tárgyaktól, amelyek leeshetnek.

Állhat a beltéri ajtók nyílásában vagy egy nem sarokszoba sarkában. Amikor az első hullám alábbhagy, és menekülni kezd a lakásból, óvakodjon a megszakadt vezetékektől, törmelékektől és egyéb veszélyes tárgyaktól az utcán. Ilyen helyzetben nem tanácsos autót használni.

Ha azonban a földrengés idején az autóban volt, ne szálljon ki belőle. Meg kell állni és kinyitni az ajtókat, meg kell várni, amíg a rezgések megszűnnek, amíg az autóban van. Ezután nézze meg, hogy vannak-e a közelben segítségre szoruló emberek. Ezekről is fontos értesíteni a mentőket és az orvosokat. Ha van rá lehetőség, elsősegélyt nyújtsanak.

Őszintén reméljük, hogy ez a cselekvési terv soha nem lesz hasznos az életben. De olyan időket élünk, amikor mindenre készen kell állni. Törökország és Szíria tapasztalatai megmutatták, milyen könyörtelen tud lenni a természet. És ezt meg kell oldani. Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre!

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche