A szlovák méz két rangos kategóriában is nyert az Egyesült Államokban. Büszkék lehetünk a bártfai családra.

A bardejovi méz felemelkedőben van. Tavaly ez a méz lett az első Szlovákiában, amely megkapta az Európai Bizottságtól a rangos eredetvédett eredetmegjelölést. És mintha ez nem lenne elég, legutóbb két nemzetközi bajnoki címet is megengedhet magának a mézharmat és az erdei vegyes méz kategóriában az Egyesült Államokban a világ legfinomabb mézéért folyó versenyben. A portál azt írja

A méhészet mint családi ügy

Jozef Volansky méhész, aki több mint 20 évvel ezelőtt kezdett méheket tartani, vezeti ezt a sikeres családi vállalkozást. Munkája során tanult, és családjával együtt fokozatosan egyre nagyobb elismertségre tettek szert a nemzetközi színtéren. „Tulajdonképpen ez az első alkalom a történelemben, hogy valakinek két kategóriában is sikerült nyernie” – mondja Martin Volansky, aki szintén a firmr-nél dolgozik. A versenyt irányító Amerikai Méhészeti Kutatóközpont a díjátadás után arra is kíváncsi volt, hogy a méheik földrajzi elhelyezkedése és a körülmények, amelyek között ez az egyedülálló méz készül, milyenek.

Kihívások és elvárások

Bár az idei év a gyengébb tavasz és a virágzó növényeket károsító fagyok miatt kihívást jelentett a bártfai méhészek számára, a lakosok értékelik a helyi méz minőségét és ízét. „Ami virágzott, az megfagyott” – kommentálja a helyzetet Jozef Voľanský.

A jövő a mézzel

A közeljövőben a Voľanský méhészcsalád a többi bártfai méhésszel együtt egy olyan turisztikai központot szeretne létrehozni, amelynek középpontjában a méz és a méhészeti termékek állnak. Ennek felépítésére már készülnek a tervek, és három éven belül el kellene indulnia, de ez az anyagiakon múlna.

Ez a siker azt mutatja, hogy a bardejovi méz nem csupán ízletes csemege, hanem olyan termék, amely képes nemzetközi közönséghez is eljutni, és a regionális fejlődés ösztönzőjévé válni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche