A szomszédom gyönyörű hortenziáinak titka: Ha tudtam volna, hogy ezt csak úgy odaadhatom nekik, már évekkel ezelőtt megtettem volna – nem kerül semmibe!

A szomszédomnak gyönyörű hortenziái vannak, és ehhez nincs szükség különleges fajtára vagy bolti műtrágyára. Lehet, hogy meglepődsz, de csak sima konyhai hulladékra van szükséged. A probléma az, hogy sokan, bár felhasználják a kertben, nem megfelelően teszik. A szomszédom megtanította, hogyan kell csinálni, és mióta csinálom, a hortenziáim is szebbek lettek. Sokkal többet virágoznak, és az áfonyáknak is jót tett ez a kezelés. Már régen vettem őket, de csak ezután kezdtek el termést hozni. Próbáld ki te is, nem kerül semmibe, és magad is látni fogod az eredményt. Ráadásul 100%-ban természetes!

Szórd körbe a növényt ezzel a csodával!

Mindössze sima kávézaccra van szükséged, de nem arra, amit rögtön a bögre alján találsz. Nem szabad, hogy nedves legyen, épp ellenkezőleg. Alaposan meg kell szárítani, és csak ezután kell körbeönteni a növényt. Én összegyűjtöm az üledéket, és a nyári konyhában szárítom. Ha nagyobb mennyiség van belőle, a növények köré öntöm, és enyhén beledolgozom a talajba, vagy betakarom egy béléssel. Ne hagyjuk csak úgy a talajon, akkor nagyon lassan jut el a gyökerekhez. A talajba dolgozni a legjobb megoldás. Nem mérem a mennyiséget, hanem fogok egy rendes kanalat, és körkörösen kanalazom a szár köré. De nem maradok a hortenziáknál, én is teszek áfonya köré, rododendronhoz és általában minden olyan növényre, aminek savanyú a talaja. Tényleg fantasztikus cucc, aki nem hiszi, az próbálja ki és utána ítélkezzen. 🙂

Milada J.

Mire használhatod még ezt a csodahulladékot?

A kávé számos tápanyagban gazdag, például káliumban, nitrogénben és foszforban, de antioxidánsokban is. A kávézacc ezért trágyaként használható mind a kerti, mind a cserepes növények számára. Különösen előnyös az enyhén savanyú talajt kedvelő növények számára. A paradicsomot, uborkát, cukkinit és a bogyós gyümölcsöket is trágyázhatja kávéval. A rózsák, muskátlik és hortenziák szintén értékelni fogják a kávét. Ha pedig nem sikerült forrón meginnod a kávét, nem kell kiöntened, hanem folyékony trágyaként is használhatod.

Segítség a kártevők ellen

A csigák és más kerti kártevők nem szeretik a kávét. A koffein taszítja őket, ezért ha egy kis kávézaccot szórsz a növényeid köré, sok kártevő elkerüli őket. A kávé illata a darazsakra is elriasztóan hat. Ebben az esetben a szárított kávéból egy keveset el kell égetni például egy hamutartóban, vagy tűzre, illetve a grillsütőre kell tenni.

Macskák üldözése

Ha zavarnak a szomszéd macskái, amelyek a kertedben mászkálnak, vagy a homokozóban végzik a dolgukat, kávézaccal is elijesztheted őket. Csak önts egy kis kávét a kertbe vagy a környékre, ahová nem szeretnéd beengedni a macskákat.

Komposztáló segítő

Míg egyes állatok idegenkednek a kávétól, mások szeretik. Ezek közé az állatok közé tartoznak a földigiliszták, amelyek nagyban segítik a komposztálást. Ha a lehető leggyorsabban szeretnénk komposztot készíteni, érdemes rendszeresen belekeverni a kávézaccot. Ráadásul, bár csak egy kevés kávét fogsz használni a trágyázáshoz vagy a macskák elűzéséhez, bármilyen kávézaccot beletehetsz a komposztba, így a kávézacc a lehető legkevesebb lesz.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche