A telefont fogva csinálod? Komoly problémád lehet

Nagyon nehéz lenne az élet mobiltelefon nélkül, és sokan úgy éreznék, mintha kéz nélkül lennének. Nem meglepő, hiszen minden szükséges információ és adat megtalálható okostelefonunkban. Nagyon gyakran előfordul, hogy olyankor nézünk a telefon képernyőjére, amikor le kellene tenni. Veszélyes a viselkedésünk?

Gyakran lehet látni embereket, akik találkoznak, de nem beszélnek, csak ülnek egymással szemben és nézik a telefonjukat. Ennek a jelenségnek saját neve van, phubbing. Időseknél ez a másik ember iránti tiszteletlenség jele, a szakértők pedig hangsúlyozzák ennek az eljárásnak a károsságát.

A phubbing jelensége évek óta egyre nagyobb lendületet kap, és a tudósok egyre inkább támaszkodnak rá kutatásaik során. A kifejezés az angol phone és snubbing – disrespectful szavakból származik, ami jól tükrözi a telefont használó emberek viselkedését a társadalomban. A kutatók különbséget tesznek a púder, a telefonáló személy és a phubee között, aki ennek a divatos gyakorlatnak az áldozata.

Ennek a viselkedésnek az oka az okostelefon és valójában a közösségi média tudattalan függőségéből fakad. Dr. Ryan Sultan, aki pszichiáter, a dopaminban, a neurotranszmitterekben látja a tettest. Az orvos szerint jutalom- és örömérzetet ad szervezetünknek, leggyakrabban telefonáláskor jelentkezik. Ilyenkor nagyon könnyű gyorsan rabjává válni annak az érzésnek, amit egy okostelefon nyújt.

A phubbingot nem kis mértékben befolyásolta 2020, a világjárvány idején az elszigeteltség, amikor kizárólag elektronikus eszközökre támaszkodtunk. A jelenség kutatása azonban már jóval korábban megjelent. A tudományos irodalomban már 2012-ben megjelent a phubbing kifejezés, amelyet a telefonnal a kézben tartott társas viselkedés befolyásolt a találkozások során.

Rossz hatással van ránk a telefon?

Orvosok és kutatók szerint igen, mert a való világban nem tudunk kommunikálni. Emiatt nem alakítunk ki állandó interperszonális kapcsolatokat, és nem is próbálunk kapcsolatokat kiépíteni más emberekkel. Nagyon gyakran a telefonon keresztül vagy a találkozások során való tényleges használat során elveszítjük a másik ember jelenlétének örömét, ami olyan betegségekhez vezethet, mint például a depresszió. Az eredmények nem hagynak kétséget afelől, hogy a telefonos beszélgetés fokozza a féltékenység érzését az emberek között. Ennek eredményeként erősen érezzük a magányt és a stresszt, ami rontja életminőségünket.

Ha olyan helyzetbe kerül, hogy a másik fél a telefon kijelzőjén marad, ne habozzon jelezni. Ekkor éles szóváltás alakulhat ki, de párunk zsebre teszi a telefont. Jogod van ahhoz, hogy a másik fél teljes figyelmet szenteljen Önnek, amikor beleegyezik a találkozásba.

Ha viszont úgy érzi, hogy problémája van a telefonhasználattal a társaságban, azonnal cselekedjen. A legjobb, ha egy konkrét pihenőidőt állítunk be az eszközről, és célszerű kikapcsolni a csengőhangokat és az értesítéseket, sőt a rezgéseket is az ütemezett értekezleten. Akkor a telefon biztosan nem vonja el a figyelmét.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche