A térkép léptékének kiszámításának lépései

Nyilvánvaló, hogy az általunk használt térképek nem a dolgok valós méretét, hanem a méretük kisebb hányadát ábrázolják. A probléma az, hogy ha nem tudod hogyan számítsa ki a skálájátami különféle zavarokhoz és hibákhoz vezethet.

Ebben az esetben több kérdést is figyelembe kell venni, és a legfontosabb az, hogy létezik egy speciális képlet, a következő: 1/U = d/D. Ez az első dolog, amit meg kell tanulnod, ha ki akarod számítani, és az eredmény megbízható legyen.

A térkép léptékének kiszámításának lépései

Számos nagyon fontos információ van a térkép léptékének megértéséhez, például: „d” a távolságot jelenti , „D” a tényleges távolság, „1” a skála mértékegysége és „U” maga a skála. Mindezek ismeretében kétségtelenül sokkal könnyebb lesz a méretarányos térkép megértése és kiszámítása is.

  1. A számítás elvégzésének képlete: 1/U = d/D.
  2. Keressen két pontot a térképennem mindegy, hogy melyik, például két ország fővárosa.
  3. Határozza meg a két város közötti tényleges távolságot, egyenes vonalban.
  4. Vegyük a térképet és ugyanabban a két pontban méri az egyenest tudni a távolságát.
  5. A képletet végrehajtva azt kapjuk, hogy 1/U = 10/5000. A méretezés helyes elvégzéséhez a kilométereket cm-re kell konvertálni, ami ebben az esetben 500 000 000 lenne.
  6. A képlet ekkor 1/U = 10/500 000 000 lenne.
  7. A méretarányt az ideális formátumra fordítva azt kaptuk, hogy térképünk numerikus léptéke 1:50 000 000 lenne.

A térképek arányának képlete

Ha ismeri a logikát, keressen két pontot a térképen, és derítse ki az interneten, hogy mekkora a valódi távolság közöttük. Tegyük fel, hogy vesz két pontot, amelyek a való életben 5000 kilométerre vannak egymástól egy egyenes vonalban – nem közúton.

Ezután vegye a térképet és mérje meg a távolság centiméterben Mi van a két pont között. Tegyük fel, hogy 10 centiméter. Ez tehát azt jelenti, hogy a matematikai képlet alkalmazásával megtudhatja a többi pont közötti távolságot.

Ha a frissített képlet 1/U = 10/5000, az U megoldásához, vagyis a skála, U = 500 000 000 cm x 1/10 cm-t kell venni. Ennek eredményeként azt kapnánk, hogy U egyenlő 50 000 000-rel. Ezért a térkép numerikus léptéke 1:50 000 000 lenne. Más szavakkal, a lépték 50 000 000-1. Egyes térképek jelezhetik, de a legtöbben nem.

Tehát, ha két másik pont között 1 centiméteres távolságot figyel meg a térképen, akkor a valós távolságuk 500 kilométer lesz. A léptékszámításnak köszönhetően két, három vagy több pont közötti távolságot is megtudhat, és ez csak néhány másodpercet vesz igénybe.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche