A természet elsősegélynyújtó készlete Evgeniy Shmerko-val
A természet elsősegélynyújtó készlete Evgeniy Shmerko-val

Amikor meghalljuk a „radiculitis” szót, legtöbbünknek azonnal eszébe jut egy éles hátfájás, amely ismeretlen okból keletkezett, és egy kosszarvba hajlott. Valójában megvan az oka – ez a gerincvelőből kinyúló idegrostok irritációja.

Miért nem korlátozódik egy rohamra a radiculitis, hanem újra és újra visszatér, krónikussá válik? Mert csak a fájdalom szindróma eltávolításával a betegség nem gyógyítható.

Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a radiculitis az idősek betegsége, de évről évre egyre fiatalabb. Ennek oka a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a stressz, a helytelen táplálkozás és a vitaminhiány. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a bolygón minden nyolcadik 45 év feletti ember isiászban szenved. Az esetek 95% -ában ez a betegség az osteochondrosis következménye, a fennmaradó 5% -ban sérülések, sérv, a gerincoszlop és a csigolyaközi lemezek kopása és deformációja.

A radiculitis okozta fájdalom az orvosok szerint még jó is. Ha létezik, az azt jelenti, hogy a betegség nem előrehaladott és kezelhető. A fájdalom helye attól függ, hogy a gerinc melyik része sérült.

A radiculitist nagyon nehéz gyógyítani. Ezért az emberek gyakran feladják és alkalmazkodni kezdenek mind a fájdalomhoz, mind a betegséghez. És ez rossz.

Az első dolog, amire egy akut roham során szükség van, az ágynyugalom a beteg terület rögzítése és a szenvedés csökkentése érdekében. Ebben az esetben az ágynak simának és rugalmatlannak kell lennie. Általában merev alapot helyeznek a matrac alá.

Ezután az orvosok fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentő nem szteroid gyógyszereket és izomrelaxánsokat írnak fel. Az akut roham elmúltával a radiculitis nem gyógyszeres módszerekkel kezelhető. Az akupunktúra, a manuális terápia, a masszázs és a fizikoterápia nagyon hatékonyak, amelyek célja a radiculitis fő okának – a mozgáskorlátozottság – megszüntetése.

Meleg megtakarítás

A radikulitisz esetén is nagyon hatásos lesz a gyógynövényes gyógyszer, különösen a borogatás. Ezeket rendszeresen kell elvégezni, akár naponta többször is. De elfogadhatatlan, hogy termikus eljárásokat írjon elő magának. Hiszen a derékfájást nemcsak radiculitis okozhatja, hanem más betegségek is, amelyeknél a hőhasználat ellenjavallt. Orvosi konzultáció kötelező!

A borogatás keverékének elkészítésekor olyan növényekre kell támaszkodnia, amelyek enyhítik a fájdalmat.

Nagy celandin, fű – 50 g.

Anyafű ötkaréjos, fű – 50 g.

Közönséges komló, levelek és tobozok – 50 g.

Közönséges cickafark, fű – 50 g.

Calendula officinalis, gyógynövény – 50 g.

A kollekciót ledaráljuk és összekeverjük. Öntsön 250-300 g keveréket egy serpenyőbe, és töltse fel forró (plusz 60-80 fokos) vízzel. 20 perc elteltével engedjük le a vizet, és 4 rétegben hajtogatott gézre kenjük egyenletes rétegben a füvet. A borogatás hőmérséklete nem lehet több, mint plusz 40-50 fok. Helyezze a növényeket a gerinc fájó részére, fedje le polietilénnel, majd csavarja be meleg sállal.

Nagyon gyakran, radikulitisz esetén a lábak görcsösek. A vér abbahagyja az izomba való áramlást, rostjai eltömődnek, fájdalmat érez. Egy izmot nem tudunk ellazítani, mert a test feszül, és a test nem lazítja el, mert feszült. Ennek az ördögi körnek a megszakításához váltakozó borogatásokkal, görcsoldó szerrel a kezelés során.

Édes lóhere, gyógynövény – 30 g.

Közönséges üröm, fű – 50 g.

Nagy celandin, fű – 50 g.

Anyafű ötkaréjos, fű – 50 g.

Melissa officinalis, gyógynövény – 50 g.

Borogatást készítünk, és úgy szedjük, mint az előzőt.

Ha nehéz a gyógynövényborogatás elkészítése, vegyünk friss fenyőfűrészport, szórjuk meg vízzel, és melegítsük a sütőben plusz 30-40 fokra. Ezután egyenletes rétegben kenje le vászonszövetre, helyezze a gerincére, és csavarja be magát valami melegbe. Fitokompresszió után semmi esetre sem szabad kimenni a szabadba, ezért jobb, ha éjszaka csinálod.

Jó a borogatást terápiás és profilaktikus fürdőkkel váltogatni. Elkészítésükhöz használhatja a gyógynövények párolása után megmaradt infúziókat. Más növényeket is főzhet – fenyőágakat, reszelt tormát, mustárt, kamillát.

Fogadj a vitaminokra

A radiculitis kezelésének átfogónak és hosszú távúnak kell lennie. A gyorsabb gyógyulás érdekében pedig meg kell erősíteni az immunrendszert. Fókuszban a B- és C-vitamin. Az aszkorbinsav az egyik legerősebb antioxidáns. Ugyanakkor tökéletesen enyhíti a gyulladást, felgyorsítja az anyagcserét az érintett területen, javítja a csigolyaközi ízületek állapotát.

Ez a multivitamin kollekció nagyon jó a radiculitis kezelésére.

Irga közönséges, gyümölcsök – 30 g.

Fehér liliom, fű – 20 g.

Meztelen édesgyökér, gyökerek – 5 g.

Fekete ribizli, levelek – 10 g.

Közönséges áfonya, bogyók – 50 g.

Vad eper, levelek – 10 g.

Szürke szeder, levelek – 10 g.

Vérvörös galagonya, gyümölcsök – 20 g.

Arónia, gyümölcsök – 20 g.

Közönséges berkenye, gyümölcsök – 40 g.

Fahéjas csipkebogyó, zúzott gyümölcsök – 70 g.

Zab, magvak – 30 g.

A kollekciót ledaráljuk és összekeverjük. 2 evőkanál. l. öntsünk 0,5 liter forrásban lévő vizet a keverékre, és hagyjuk állni egy órán át. Adjunk hozzá mézet és citromot ízlés szerint. Naponta 5-6 alkalommal 150 ml-t melegen, kis kortyokban étkezés előtt vegye be.

„SB” tanács

Gyakorlatok radiculitisre

A radiculitis rohamainak elkerülése érdekében minden nap tornázzon anélkül, hogy felkelne az ágyból:

kezeit a feje mögött, húzza előre a jobb láb sarkát, amennyire csak lehetséges, nyújtva a gerincét. 50 nyújtás elvégzése után váltson lábat;

csavarja meg a lábát 50-szer, először az egyik, majd a másik irányba;

emelje fel a lábát 10 cm-re az ágytól, és 100-szor mozgassa jobbra és balra, majd váltson lábat;

emelje fel mindkét lábát, és végezzen körkörös mozdulatokat velük 100-200 alkalommal;

forgassa meg a „kerékpárt” 200-szor;

csináljon „ollót” 20-50 alkalommal.

ORVOS TANÁCSOK

Natalya BASHURA, neurológus, a minszki 19. Központi Kerületi Klinika neurológiai rendelőjének vezetője:

— A vizsgálatok kimutatták, hogy a B1, B6, B12 vitaminok szedése pozitívan hat az idegszövetre radiculitis, neuritis és különféle neuralgia esetén. A B csoport vitaminjaiban gazdag a pitypang, szőlőlevél, málna, napraforgómag, bab, brokkoli, kelbimbó, narancs, szilva, szárított aszalt szilva, mazsola, lucerna, bojtorján gyökér, macskamenta, kamilla, édesköménymag, petrezselyem, borsmenta, viburnum levelek, vörös lóhere, csipkebogyó, zsálya, cickafark.

Ha biztos benne, hogy radikulitiszről van szó, akkor borogatáshoz használhatja a torma leveleit és gyökereit. Jó fájdalomcsillapító és friss bojtorjánlevél. A felmelegített száraz lenmagból készült zsákokat borogatáshoz is használják.

Szovjet Fehéroroszország 119. sz. (25001). 2016. június 24. péntek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche