A természetes anyagokból készült ruhák óvják az egészséget, és ne vegyük a „nem vasalni” feliratú ruhákat.

Rosszindulatú betegségben szenvedők, sugár- vagy kemoterápiás kezelésben részesülők ne viseljenek mesterséges anyagból készült ruhát

A természetes anyagokból, például pamutból, gyapjúból vagy selyemből készült ruhák nem csak kényelmesebbek, de egészségünket is védik. A nagyobb igények kielégítése érdekében egyre gyakrabban használtak szintetikus szöveteket, mint például viszkóz, nylon és poliészter. Tartósságuk és alacsonyabb ára miatt a mesterséges taktikák gyorsan népszerűvé és keresletté váltak, de amiről még ma is viszonylag ritkán gondolnak, az az egészségre gyakorolt ​​negatív hatásuk, ami igen markáns lehet.

A természetes anyagokból készült ruházat számos egészségügyi előnnyel jár

A szintetikus szövetek árnyoldalai azonban ugyanolyan gyorsan kezdtek megjelenni, mint népszerűségük. A mesterséges anyagokból készült ruhák nagy része nem volt kényelmes. A szövetek nem légáteresztőek, és nyáron gyakori, sőt elkerülhetetlen kísérője az izzadság, a viszketés és a kiütések. Télen a szintetikus ruhákban néha még rosszabb lehet – nem engedik a levegőt, és ha rétegesen öltözünk, az izzadság sem tud elpárologni. A legtöbb szintetikus szövet nedvességfelvevő képessége is nagyon alacsony. A bőr érintkezik velük a legközelebb, és különösen az érzékeny és irritációra hajlamos embereknél fordulnak elő problémák.

A rosszindulatú betegségben szenvedőknek természetes anyagokból készült ruhákat kell viselniük

Az olyan bőrbetegségekben szenvedőknek, mint a pikkelysömör, a kontakt dermatitisz, az ekcéma és a durvább gyapjúfajtákra, spandexre vagy latexre allergiás reakciók, természetes gyapjút kell választaniuk. Ezenkívül a rosszindulatú betegség miatt kezelt, sugár- vagy kemoterápiás kezelés alatt álló betegeknél fokozott bőrreakciók léphetnek fel, ha mesterséges szálból készült ruhát viselnek. Javasoljuk, hogy lehetőleg természetes anyagokat viseljenek, különösen selymet, hogy maximális kényelmet nyújtsanak, és enyhítsék a sebek és kiütések tüneteit.

A menopauza és az öregedés következtében a bőr kollagénje és természetes nedvességtartalma veszíteni kezd, és idővel kiszárad. Ugyanezen okból azok az emberek, akiknek nincs bőrproblémája, hajlamossá válhatnak, és hevesen reagálhatnak a mesterséges anyagokkal való érintkezésre. Még akkor is, ha a szóban forgó anyagok természetes szöveten alapulnak, ellenőrizze, hogy vannak-e mesterséges szálak a keverékben. Az olyan természetes anyagok, mint a bambusz, idővel nem veszítenek minőségükből, a bambuszból készült természetes anyagok pedig egyre népszerűbbek.

A természetes anyagok és a belőlük készült szövetek jó tulajdonságai

  • átlátszóak és jó abszorpciós minőséggel rendelkeznek; melegben és hidegben is hordhatod – kicsi az esélye annak, hogy kiütéseket és viszketést okoznak
  • hipoallergének és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a rendkívül érzékeny bőrűeknek tanácsos selyemlepedőt használni; bambuszból készültek, ellenállnak a gombáknak és nincs szaguk, ezért babaruhákhoz és ágyneműhöz is ajánlottak;
  • kiváló szigetelők; minden természetes szövet képes szabályozni a testhőmérsékletet; az olyan anyagok, mint a gyapjú, a bambusz és a selyem, levegőt tartanak a redők és a mikrolyukak között, így minden évszakban hasznosak – nyáron hűvös, télen meleg;
  • a legtöbb biológiailag lebomló és újrahasznosítható.

A szintetikus szálak, például a poliészter és az akril természetesen vízállóak. Emiatt nem képesek elvezetni és felszívni a nedvességet. A „nulla abszorpció” miatt, függetlenül a külső hőmérséklettől.

Mit árulnak el a címkék a mesterséges anyagokból készült ruhák „csodálatos tulajdonságairól”.

A ruhagyártók olyan jövedelmező marketingmondatokkal próbálják megnyerni a vásárlókat, amelyek „csodálatos” tulajdonságokat adnak a ruháknak. Potenciálisan veszélyesek is lehetnek az egészségünkre, különösen, ha mesterséges anyagokról van szó. Ha azt látja a címkén, hogy a terméken „nem vasalható”, akkor formaldehidet tartalmazhat. A gyártási folyamatban a szín hozzáadása után gyantát is használnak a textil befejezéséhez. Ez a vegyszerkombináció gyakran okoz allergiás reakciókat, irritálja a nyálkahártyát, valamint a légutakat.

A „hihetetlenül színtartó” feliratú ruhák fixálószereket használnak, amelyek a színeket a textúrához kötik. Nehézfémeket is tartalmaznak, amelyek nyomokban felszívódhatnak a bőrön, majd felhalmozódhatnak más szervekben, például a májban, vesében, szívben, csontokban és agyban. A „folt-, moly- vagy zsugorodásállóság” formaldehid vagy perfluorozott vegyszerek (PCF) jelenlétét is jelezheti. Az égésgátló szövetek polibrómozott difenil-étereket (PBDE) tartalmaznak, amely egy rendkívül mérgező kémiai adalék. Ha egy ruhadarabot a többi ruhadarabtól elkülönítve kell mosni, az valószínűleg nagy koncentrációban tartalmaz festéket. Ne felejtsük el, hogy a lemosás során felszabaduló szín a bőrünkre is kerülhet.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche