A tested küldi neked ezeket a jeleket? Íme 10 jel arra, hogy nem iszol elég vizet.

Testünk körülbelül 70%-ban vízből áll. Ha kevés a víz, az egészségünk veszélybe kerül. A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Honnan tudhatja, hogy dehidratált-e? Íme, a teste finom jelek, amelyeket a teste küld, ha több vízre van szüksége. Ha észreveszi őket, tegyen lépéseket.

Honnan tudom, hogy nem iszom elég vizet? Így jelez a szervezeted

A víz nélkülözhetetlen a testünkben lévő összes sejt megfelelő működéséhez – emlékeztet a patient.gov.pl weboldal. Enélkül szervezetünk csak néhány napig képes életben maradni. Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen igyunk belőle.

A víz szorosan kapcsolódik az emésztési folyamathoz, a tápanyagok sejtekbe történő szállításához és a káros anyagok kiválasztásához. Emellett szabályozza a testhőmérsékletet, támogatja az ízületek működését, és védelmet nyújt a szemnek, az agynak és a gerincvelőnek.

Úgy tartják, hogy testsúlykilogrammonként körülbelül 0,02 liter vizet kellene innunk. Egy egészséges felnőttnek tehát naponta 1,5 és 2 liter vízzel kell ellátnia a szervezetét – a nemtől, a környezeti hőmérséklettől és a fizikai aktivitástól függően. Ha ez nem történik meg, a szervezet hamar elkezd figyelmeztető jeleket küldeni. Ezeket nem szabad alábecsülni.

Milyen következményei lehetnek a túl kevés víz fogyasztásának? Észrevehető a testén és azon kívül is.

Amikor a szervezetünk víz után sóvárog, gyorsan jeleket küld, amelyeknek figyelmeztető lámpává kell válniuk számunkra. Valójában ezek figyelmen kívül hagyása súlyos egészségügyi és életre szóló következményekkel járhat. A szervezet vízhiányának tünetei már néhány óra elteltével láthatóak.

Az első a száraz torok, amelyet fokozott szomjúság és fáradtságérzet kísér. Ha tehát ezeket észleli, ne hagyja, hogy rosszabbodjon a helyzet. Azonnal nyúlj egy üveg vízért, és add meg a testednek, amit kér.

Ha nem teszed az ellenkezőjét, akkor székrekedést, valamint szédülést és fejfájást tapasztalhatsz. A vízveszteség ugyanis az agyi folyadék mennyiségének csökkenését okozza, ami csökkenti az agy vérellátását. Ha tehát legközelebb fáj a fejed, fájdalomcsillapító helyett nyúlj egy pohár vízért. A szervezet kiszáradása a bőr kiszáradásában és az étvágytalanságban is megnyilvánul. Ilyen esetekben azonnal reagáljon.

A kiszáradás egyik első jele a rossz lehelet. A szervezet a vízhiány miatt nem termel elegendő nyálat – nyál nélkül pedig a baktériumok elszaporodnak a szájban, és rossz leheletet okoznak.

Milyen tünetei vannak a szervezet vízhiányának?

Ha a szervezetben vízhiány van, az agy vérkeringése károsodik. A koncentráció elvesztése mellett koordinációs és memóriaproblémák is jelentkezhetnek. Szívproblémák is előfordulhatnak. A nyálkahártyák, amelyek természetes gátat képeznek a baktériumokkal és vírusokkal szemben, az egész testben kiszáradnak. Ennek következtében a betegségekkel szembeni ellenálló képesség nagymértékben csökken.

A szervezet vízhiánya következtében a könny- és vizelettermelés is csökken. Hasonló csökkenés következtében – amikor a vizelet és az anyagcseretermékek nem ürülnek ki rendszeresen a szervezetből – mérgezés léphet fel.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szervezetünk nem képes a vizet „tartalékban” tartani és tárolni addig, amíg valóban szükség van rá. Ezért rendszeresen, kis adagokban, de a nap folyamán folyamatosan inni kell. Célszerű tehát megszívlelni néhány fontos alapelvet, amelyet a patient.gov.pl weboldal diktál.

  • Kezdje a napját egy pohár vízzel, és vigye magával mindenhová – munkába, sétára, edzésre.
  • Tűzz ki egyszerű célokat – oszd be a napodat poharakra, vagy jelöld meg az üvegeden, hogy mennyi vizet szeretnél eltüntetni egy óra alatt.
  • Ízesítsd a vizet mentalevél vagy kedvenc gyümölcsöd hozzáadásával.
  • Egészítse ki étrendjét gyógynövény főzetekkel, teákkal, levesekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel.
  • A napot egy pohár vízzel fejezze be.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche