A történészek találtak egy hamburgerreceptet az ókori Rómából. Ma is remekül ízlik

A hamburger első pillantásra viszonylag modern ételnek tűnhet, de az igazság az, hogy már az ókori Rómában is készítették. Akkoriban egészen másképp nézett ki, mint a mai hamburger. Még így is igazi csemegének számított. Tudod, hogyan készítették a rómaiak?

A hamburger kétségtelenül egy olyan étel, amely az egész világon híres. A grillezett hússal és zöldségekkel töltött zsemle sokak szívét meghódította, akik nemcsak éttermekben, hanem otthoni grillezések alkalmával is hódolnak a szaftos hamburgernek. De elgondolkodott már azon, hogy honnan is származik valójában a hamburger? Talán meglepődne, ha megtudná, hogy már az i. e. 4. században is készítették.

A hamburger története

A hamburger első említései egy Apicius nevű könyvben jelennek meg. Ez egy történelmi könyv, amely elsősorban a Kr. e. 4. és 5. századból származó recepteket tartalmaz. Ezt tartják a legrégebbi szakácskönyvnek. Az egyik benne szereplő recept címe Isicia Omentata, ami szabad fordításban római hamburgernek fordítható.

De nem csak az ókori rómaiaknak volt közük a mai értelemben vett hamburger megalkotásához. A híres Dzsingisz kán herceg is hozzájárult. Hadserege sok napot töltött lóháton utazásai során, és olyan ételekre volt szüksége, amelyeket kényelmesen, egy kézzel is meg lehetett enni. Ezért a katonák nyers bárányhúsdarabokat vittek magukkal, amelyeket a lovak nyerge alatt tartottak. Ezáltal a hús puhábbá vált, így gond nélkül meg tudták enni. Az oroszokat később ez inspirálta, és kitalálták a tatárbifszteket. Ez hamarosan eljutott Oroszországból Hamburgba.

A mai hamburger

Hamburgban azonban a 19. században kezdték el sütni a tatárbifszteket. Ezzel egy időben fokhagymát, hagymát, sót és borsot adtak hozzá. Így jött létre a frikadelle nevű étel, amely nagyon emlékeztet a húsgombócra. Ez az étel nemcsak az íze, hanem a tartóssága miatt is nagyon népszerű volt. És ideális étel lett azok számára, akik a 19. század közepén úgy döntöttek, hogy kivándorolnak Németországból az Egyesült Államokba, és akik hosszú napokat töltöttek a hajón az utazás során. Végül az étel eljutott Amerikába, ahol néhány évvel később a klasszikus hamburger, vagyis a felszeletelt zsemle közé helyezett hús lett belőle.

Hamburger az ókori rómaiak receptje szerint

Talán kíváncsiak vagytok, milyen ízű volt a legelső hamburger. Az igazság az, hogy az ókori rómaiaknak biztosan nem volt annyi hozzávalójuk, mint manapság, így a recept sokkal egyszerűbb volt.

Az eredeti recept nem írja le az egyes összetevők mennyiségét, így a hamburgereket egyszerűen szemmel készítették. A hamburgerhez borban áztatott kenyérre, darált húsra (a rómaiak sertéshúst használtak, valószínűleg marhahússal is lehet dolgozni), őrölt borsra és Garum-mártásra is szükség lesz.

A garum egy erjesztett halszósz, amely rendkívül népszerű volt az ókori Rómában. Egyes szaküzletekben ma is kapható. Ha azonban nem tudsz hozzájutni, akkor egy klasszikus ázsiai halszószal helyettesítheted.

Keverjük össze a húst a beáztatott kenyérrel, adjunk hozzá frissen őrölt borsot és néhány csepp halszószt is. Az összes hozzávalóból formázzunk húspogácsákat, amelyeket serpenyőben megsütünk, vagy nyílt tűzön grillezünk. Az ókori rómaiak a hamburgert nem zsemlében tálalták, hanem magában ették. De a jobb ízélmény érdekében tálalhatja klasszikus hamburgerként is.

Forrás: A hamburgert nem lehet csak úgy megenni:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche