A vajam 3 évig friss marad. Kitaláltam egy remek módszert a tartósítására.

Szerencsére az élelmiszerárak máris csökkennek. Mégis, a legtöbben szívesen kihasználnak minden leárazást, és olcsón vásárolnak húst, felvágottat vagy sajtot. Hiszen amit nem lehet azonnal feldolgozni, azt gond nélkül le lehet fagyasztani. Sajnos a készülékeink helykínálata nem végtelen. Így előfordulhat, hogy szeretnénk élelmiszert vásárolni, hogy felhalmozzuk magunkat, de nincs hová tennünk.

Ezért jó tudni, hogy okos feldolgozással egyes élelmiszerek akár hónapokig is elállnak a hűtőben. Mint például a vaj. Csak tudni kell, hogyan kell csinálni.

Tekerd vissza, mint Rettig

Csak egy befőttesüvegre és egy sütőre lesz szükséged. A sütőt melegítsük fel 110 °C-ra, majd helyezzük a tepsit, amelyre az üvegeket halmoztuk, megtöltve vajdarabkákkal. Tehát először vágd fel a kockákat kisebb darabokra, majd töltsd őket az üvegekbe. A hő hatására a vaj természetesen megolvad, és csökken a térfogata. Fokozatosan adagoljon még több szilárd vajat az üvegekbe, és addig folytassa, amíg az üvegek meg nem telnek olvadt zsírral.

Tisztítsa meg az üvegek peremét olyan alaposan, mintha lekvárt készítene, majd gondosan zárja le őket a fedéllel. Tegyük vissza az üvegeket a sütőbe, és hagyjuk, hogy kb. ¾ órán át „süljenek” ugyanazon a hőmérsékleten. Ez minden. Ha a vaj megdermedt, átteheted a hűtőbe, ahol hónapokig eláll, anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy megromlik.

Ez a módszer nem új, már nagyanyáink is ismerték, és a híres szakácsnő, Magdalena Dobromila Rettig írta le. Ez a módszer eltávolítja a vajból a vizet és más szennyeződéseket. Csak tiszta zsír marad, aminek az az előnye, hogy nagyobb a túlsütés mértéke. Míg a vajat 150-180 °C-on, addig a transzzsírt csak 200-250 °C-on sütik át. Ezért sokkal alkalmasabb sütéshez és sütéshez. A tisztított vaj használata csökkenti a koleszterinszintet is.

Indiai ghí

De a vajat a tűzhelyen egy serpenyőben is felmelegítheted. Csak vigyázzunk, nehogy megégjen. Ha kezdi elveszíteni a szép sárga színét, és barnulni kezd, az már baj. Ezzel a módszerrel készítik a ma már híres Ghee vajat, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban az élet elixírjének tartanak.

A fazékban való melegítés közben a vaj felszínén hab képződik, amit el kell távolítani. 15 perc elteltével vegyük le a vajat a tűzhelyről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szűrjük le egy ruhán keresztül, és töltsük újrazárható üvegekbe.

Tehát ha akciósan találsz vajat a boltban, mindenképpen vedd meg, és szűrd le. Nemcsak jó minőségű, de egészséges zsiradékot is kapsz, amely szinte nem romlandó.

Fotó: N: Shutterstock

Jozsef/ author of the article
Loading...
Kirsche