A valerian mellékhatásai – kinek tilos, és kinek kell óvatosnak lennie

A macskagyökér nem ajánlott, ha bizonyos betegségek már léteznek, vagy ha más gyógyszereket szednek, amelyekkel kölcsönhatásba léphet.

A macskagyökérnek mindenképpen vannak káros hatásai, különösen, ha ezt a természetes gyógymódot olyan gyógyszerekkel együtt szedik, amelyek rossz interakciót okozhatnak. A macskagyökér, és mindenekelőtt gyökere, tudományos nevén Valeriana officinalis, egy gyógynövény, amely az ókori Görögországból származik. Fehér vagy rózsaszín virágairól ismeri fel. Ennek a gyógynövénynek számos formája elérhető ma számunkra – tinktúrák, pirulák és macskagyökér teák. Hippokratész görög orvos a macskagyökeret használta és azóta különféle potenciális egészségügyi előnyökre használják – jobb alvásra, depresszió, stressz és szorongás ellen, menopauza hőhullámai ellen, a menstruáció előtti fájdalom csökkentésére… köztudott, hogy az éremnek mindig két oldala van, és ez azt jelenti, hogy a valerian szedésének mellékhatásai is vannak.

A valerian gyakori mellékhatásai

Bár a valerian legtöbb jelentett mellékhatása enyhe, néhány embernek fokozottan óvatosnak kell lennie, amikor ezt a kiegészítést szedi. Tanulmányok kimutatták, hogy a macskagyökér biztonságos a legtöbb ember számára, csak néhány súlyos mellékhatásról számoltak be. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a macskagyökér szedésének nincs kockázata. A valeriannal kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a bőrviszketés, az emésztési zavarok és a szívritmuszavarok.

Álmosság és álmatlanság

Mivel a macskagyökeret oly gyakran használják elalvásnak, az álmosságot általában kívánatos eredménynek tekintik, nem pedig mellékhatásnak. De, ha kisebb adagban szeded a macskagyökeret a csökkentésére, akkor is álmos lehetsz, pedig nem ez volt a célod. Emiatt ne fogyasszon macskagyökeret napközben, különösen, ha autóban ül a volán mögött. Néhány embernél a macskagyökér fokozhatja a reggeli álmosságot, de ez minden bizonnyal a bevitt adagtól függ. Ezenkívül az egyének ellenkező hatást válthatnak ki, paradox reakciót válthatnak ki a macskagyökérre, és álmatlanságproblémáik lehetnek.

A valerian mellékhatásai közé tartozik a lelassult szívverés

A Valeriana bizonyos embereknél szívritmuszavart okozhat, vagy lelassíthatja azt. A szívproblémákkal küzdőknek nagyon óvatosnak kell lenniük a valerian szedésekor és konzultálniuk kell orvosukkal.

Terhes nőknek és alkohollal együtt tilos

Valerián nem fogyasztható Szintén szoptatás alatt, még minimális mennyiségben sem. Ne igyon alkoholt, ha napközben macskagyökeret szed. este, tudnia kell, hogy ez fokozhatja a macskagyökér hatását az éjszaka folyamán.

A lehetséges gyógyszerkölcsönhatások a valerian mellékhatásai is

Csakúgy, mint a hagyományos gyógyszerek, az étrend-kiegészítők is kölcsönhatásba léphetnek az Ön által szedett egyéb kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel. Emiatt fontos, hogy megbeszélje a macskagyökér alkalmazását választott orvosával, ha rendszeresen szed más gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt. Mivel a macskagyökér fokozhatja az álmosság érzését, nem szabad más, relaxációt fokozó gyógyszerrel vagy kiegészítővel együtt szedni. vagy szorongás vagy depresszió kezelésére. Ez azt jelenti, hogy a valerian nem keverhető a következőkkel:

1. Benzodiazepinek például Xanax (alprazolam), Valium (diazepam), Ativan (lorazepam) vagy Halcion (triazolam)

2. Barbiturátok, például Luminal (fenobarbitál) vagy Diprivan (propofol)

3. Antidepresszánsok vagy anxiolitikumok beleértve a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókat (SSRI-ket), a triciklusos antidepresszánsokat (TCA-k) és a monoamin-oxidáz-gátlókat (MAOI-kat)

4. Metadon vagy morfium

5. Bármilyen alvást segítő szer

A valerian káros hatásai ezekben a betegségekben jelentkeznek

Bizonyos emberek csoportjai nem szedhetnek valeriánt, elsősorban májbetegségben szenvedők, terhes nők és szoptató anyák.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche