A világ leggyakrabban utazó embere – 30 millió repülőkilométerrel

Tavaly áprilisban a munka miatt folyamatosan utazó Tom Stuckar lett a világ leggyakrabban utazója, aki 14 év alatt közel 30 millió repülőkilométert futott le. Ez sok idő a levegőben.

A sok megnézett film és a repülései során elfogyasztott étel-ital mellett elég sok sugárzás is felhalmozódott benne. Ez körülbelül 1000 mellkasröntgennek felel meg. Azonban milyen kockázatokkal jár ez egészségünkre?

Feltételezhetjük, hogy a leggyakrabban utazók sugárdózisa a repülőtéri biztonsági ellenőrző pontokról érkezik testszkennereikkel és poggyászröntgeneikkel, de ez nem így van. Az utasokat ezekből a biztonsági eljárásokból származó sugárdózisok elhanyagolják.

A légi közlekedésben a fő sugárforrás maga a repülés. Ennek az az oka, hogy nagy magasságban a légréteg elvékonyodik. Minél magasabbra megyünk, annál kevesebb gázmolekula jut egy tértérfogatra.

A vékonyabb levegőréteg kevesebb molekulát jelent a „bejövő” kozmikus sugarak – a világűr sugárzásának – eltérítéséhez. Kisebb légköri védelem mellett ennek megfelelően nagyobb a sugárzásnak való kitettség.

A helyzet a legsúlyosabb azoknál az űrhajósoknál, akik e sugárvédelem nélkül, a Föld légkörén kívül utaznak. Ezért ők rendelkeznek a legnagyobb sugárzással.

A túl hosszú ideig tartó űrben tartózkodás a szürkehályog, a rák és a szívbetegség kockázatát hordozza magában, amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche