A zamioculkas tökéletes növény olyan helyiségekbe, amelyek nem kapnak sok napot. Nincsenek nagy igényei, és nem kell gyakran öntözni, ezért is szeretik a szlovákok annyira termeszteni. A virág azonban elkezdhet hullani. Ilyenkor mit kell tennie?

Zamiokulkas szerelmes még a kezdőknek és azoknak is, akik szeretnének otthon virágot, de elfelejtik rendszeresen öntözni. A növénynek fényes és húsos, sötétzöld színű levelei vannak. Első pillantásra páfrányra vagy pálmára hasonlít. Az emberek gyakran összetévesztik a zamioculát a zámiával is, amely a szágófélék családjába tartozik. Ez két teljesen különböző növény.

Mivel öntözzük a zamioculcákat? Ez egy nagyon nehéz növény.

A zamiokulkas természetes módon Zanzibáron és Tanzániában nő. Az ottani talajok tápanyagban szegények, ezért a növény a levelekben tárolja a vizet.. Ezért olyan ellenálló, és ezért virágzik még kedvezőtlen körülmények között is. Meleg, száraz, gyenge fényviszonyok között is termeszthető. A cserépbe a legjobb termékeny, humuszos, enyhén savas és jól drénezett szubsztrátumot tölteni.

A zamiokulkas egy zamatos növény, így nem igényel gyakori öntözést. Kíméletesen kell öntözni, és csak akkor, amikor a felső talaj kissé kiszárad. Szobahőmérsékletű, lecsöpögtetett vizet használjunk. Kerüljük a levelek áztatását. Ellenkező esetben csúnya maradványok keletkezhetnek és elveszíthetik fényüket.

Miért nem képez új leveleket a zamioculcas és miért hullik le? Három gyakori hiba

Bár a zamioculcasok nagyon szívósak és jól tűrik a szárazságot, mégis előfordulhat, hogy elkezdik hullatni a leveleiket vagy leállnak a növekedésükkel. Ezt leggyakrabban a következők okozzák helytelen öntözés – túl gyakran vagy túl ritkán öntöznek.. Ne feledje, hogy a víz nem állhat a cserépben, és az aljzat nem lehet teljesen száraz. A második gyakori hiba a virágot teljes napfényre helyezni. Félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, például egy szoba mélyén, ahol a fény szórt. Ha ablakpárkányra helyezzük, csak fáradni fog. Szintén tartsa szemmel a megfelelő cserépre és a vízelvezetésre. A zamiokulkának erősen fejlett gyökérzete van. Ha ez túlságosan beszűkül, leáll a növekedése.

Kapcsolódó cikkek:

Egy tönkrement zámokulcs visszanyeri fényét. Megszámolni sem lehet majd az új leveleket

Elég egy kanál, és a zamiokulkas megköszöni. Öntözd meg, és nézd, ahogy nőnek az új levelek