A zuhanyozás gyakori szokása, amit a legtöbben csinálnak, de megzavarja az alvásunkat

Egyre többen szenvednek alvászavaroktól, amelyek gyakran krónikussá válnak. Bár ez a súlyos betegségek mellett banalitásnak tűnhet, ennek az ellenkezője igaz. Ha sokáig nem tudsz jól aludni, az a felismerhetetlenségig megváltoztatja az életedet. Ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alváshigiéniára. Ez például abból áll, hogy egy órával lefekvés előtt nem néz a számítógépbe, a televízióba vagy a mobiltelefonba, vagy nem éri erős fény.

Lefekvés előtt ügyeljen a zuhanyozásra

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sok embernek még zuhanyozás közben is vannak alvászavarai. A test egyik módja annak, hogy jelezze, hogy ideje elaludni, a testhőmérséklet csökkentése.

Ekkor azonban sokan nem közvetlenül az ágyba mennek, hanem csak a zuhany alá, ahol meleg zuhanyt vesznek. Rachel Salas alvásneurológus, a Johns Hopkins Sleep Center munkatársa szerint ez az alvásproblémák nagyon gyakori oka.

„Ha nem sokkal lefekvés előtt zuhanyoz, és a zuhany túl meleg vagy túl hideg, a hőmérséklet negatívan befolyásolja az alvást” – mondta Salas a The Washington Postnak. „Egyszerűen azt okozod, hogy a testhőmérsékleted jelentősen eltér a kelletétől.”

Ugyanakkor a rossz alvásnak sokkal súlyosabb következményei is lehetnek, például szív- és érrendszeri betegségek, elhízás vagy cukorbetegség.

Nem mindenki ért egyet

Ez egyesek számára meglepő megállapítás lehet, mivel egyes korábbi kutatások lényegében az ellenkezőjét állították. Nevezetesen, hogy egy meleg zuhany lefekvés előtt nagyon jótékony hatással lehet az alvásra. Kiegyenlítheti a különböző testrészek hőmérséklet-ingadozásait.

A The Sleep Foundation szerint a test magja természetesen lehűl az elalvás előtti órákban, miközben a kezek és lábak hőmérséklete emelkedik. „Úgy gondolják, hogy a test meleg víz hatásának kitéve segít szabályozni a test természetes hőmérsékletét, ami viszont javítja az alvást.”

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche