Az áfonya az egyik legnépszerűbb kerti gyümölcsbokor. Termesztése azonban kiszámíthatatlan és nagyon igényes lehet. Melyik műtrágya jutalmaz meg nagy és édes gyümölccsel?

Fotó: pexels/Lum3n

Az áfonyát más néven highbush. A termékeny, közepesen vízáteresztő, erősen savas reakciójú talajt kedveli. Rendszeres öntözést és műtrágyázást igényel, mert sekély gyökérrendszere és trichoma miatt nem tud elegendő tápanyagot felvenni a talajból. Ősszel még nagyobb gondozást igényel, hogy a következő szezonban átteleljen és virágozzon.

Milyen műtrágya az áfonyához ősszel? Ezek az összetevők kulcsfontosságúak

Az áfonya trágyázását a betakarítás után azonnal el kell kezdeni. A vegetációs időszakban a talajt savanyító műtrágya a legjobb. Tavasszal nitrogéntartalmú anyagokat, ősszel pedig foszforban, cinkben és káliumban gazdag keverékeket válasszunk. A jól megválasztott műtrágyának vasat és mangánt is kell tartalmaznia. Mindezek a komponensek serkentik a gyökérfejlődést, felkészítik az áfonyát a fagy beköszöntére, pozitívan hatnak a gyümölcsök erősségére és ízére. Ha észreveszi, hogy a hajtások elhalnak, a levelek pedig homályosak és barnák, ez annak a jele, hogy a növénynek nincs tápanyaga, és műtrágyára van szüksége. Nagyon jól jön a komposzt is, amelyet saját maga készíthet növényi maradványokból: gallyakból, tobozokból, forgácsokból, kéregből és fűnyesedékből.

Áfonya. A termesztés nem egyszerű

A citromlé és a víz keveréke is jól használható az áfonya megtermékenyítésére. Csak adjunk hozzá 10 ml gyümölcslevet 10 liter vízhez, alaposan keverjük össze és öntsük fel. A levet 10 g citromsavval is helyettesítheti. Ne használjon műtrágyát száraz talajon. A talajnak jól hidratáltnak kell lennie, hogy a gyökerek megfelelően felszívják a főzetet. Ahhoz, hogy a műtrágyát az eső ne mossa el, keverje a talajba. Ősszel ne kímélj vizet az áfonyának. Halmozzon fel vastag kéreget vagy fűrészport a bokor köré, hogy megvédje a növényt a fagytól, a kiszáradástól és a gyomoktól. Ugyanakkor enyhén savanyítja a talajt, ami pozitív hatással lesz az áfonya fejlődésére. Árnyékolja a bokrot a szél elől széldzsekivel vagy szalmával. A megelőző metszést csak tavasszal szabad elvégezni.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Támogatja a szívet és segíti a látást. Megszórjuk cukorral és poharakba tesszük

Vágja le az áfonyát, de ne felejtse el a 6-8. szabályt. Ellenkező esetben a bokrok kiszáradnak