A cserepes növényeknek műtrágyára van szükségük ahhoz, hogy jól növekedjenek és fejlődjenek. Természetesen ezeket könnyen megvásárolhatod a boltokban, de néha azt is felhasználhatod, ami éppen kéznél van. A hulladékok legjobb felhasználása a zero waste mozgalom része. Köztudott, hogy a banánt is felhasználhatod erre a célra, de semmi sem akadályoz meg abban, hogy almahéjhoz nyúlj. Az almahéjból percek alatt házi tápoldatot készíthetsz, és a növényeid gyönyörű növekedéssel fogják megköszönni.

Miért érdemes almát hámozni?

A növényeknek sok elemre van szükségük a megfelelő növekedéshez. Tavasszal van a legnagyobb szükségük nitrogénre, amikor kétszeres erővel serkentik a növekedést. Az alábbiakon kívül foszfor és káliumamelyek nemcsak szobanövényeink jó állapotáért felelősek, hanem erőteljes virágzást és termést is biztosítanak. Minden, amire a növényeknek szükségük van, megtalálható az almahéjban. Az ilyen házi készítésű táplálék elkészítése nagyon egyszerű: csak egy turmixgépre van szükség otthon.

Hogyan készítsük el a héjhabot a növények számára?

Maradt még almahéj? Egyszerűen tegye őket egy edénybe, fedje le egy kevés vízzel, és turmixolja simára. A hab gyakorlatilag készen áll a felhasználásra, de előtte még érdemes 1:1 arányban vízzel hígítani. és ezt a keveréket öntsük az otthon gyűjtött mintákra. Sietni kell azonban, és a főzetet gyorsan fel kell használni, mert gyorsan megpenészedhet.

Ha azonban feleslegesen sok héja van, semmi akadálya, hogy valami hasznosat készítsünk belőle. Csak szükség van rájuk száraz: vagy sütőben, vagy zöldségszárítóban, majd őröljük porrá és tároljuk egy edényben.. Ebben a formában meghámozhatjuk vagy közvetlenül a talajhoz adjuk, vagy a növények öntözésekor használjuk..

Hogyan és mire használják a héjakat trágyaként?

Most, hogy tudjuk, hogy az almahéj trágya könnyen elkészíthető, itt az ideje, hogy megtudjuk, hogyan használjuk. Tavasszalamikor a növényeknek a legnagyobb szükségük van rá, csak havonta egyszer kell öntözéssel együtt alkalmazni. A héjport ritkábban is lehet alkalmazni, de a legjobb, ha átültetéskor adjuk hozzá, és a talajba keverjük.

Mely növényekhez érdemes héjtrágyát adni? Alapvetően mindnek, amelyik otthon van, de semmi akadálya, hogy azokhoz is adjunk, amelyek egész évben virágoznak, pl:

  • Afrikai ibolya,
  • orchideák,
  • anthuriumok.

Azonban azokat is megtermékenyíthetjük, amelyek csak néhány hónapig bimbóznak, pl. a cikláment vagy a karácsonyi rózsát.

Kapcsolódó cikkek:

Préseljük bele a vízbe, és öntsük rá a zsírlevelet. Egészségesen és buján fog nőni. Még a sansevieria is imádni fogja ezt a trükköt.

Ne dobd ki többé a héjakat. A növény vágyik egy jó adag műtrágyára.