Akár 2x nagyobb paradicsomszüret: Csak annyit kell tennie, hogy felfrissíti nagyanyáink egyszerű trükkjét

Nincs is jobb, mint a saját kertedből származó paradicsom. Nem csak azonnal élvezheti őket a letörés után, de biztos lehet benne, hogy műtrágya vagy esetleges peszticidek és rovarirtó szerek nélkül termesztették őket. Ha pedig a megszokott hozamot szeretné megduplázni, próbáljon ki egy teljesen egyszerű trükköt, amelyet nagyanyáink is szerettek.

Forrás: Youtube

Hogy áll a paradicsom a beporzással?

Mivel a paradicsom önbeporzó, nincs szükségük másik növényre a beporzáshoz. A pollen általában a szél segítségével kerül virágról virágra. Ugyanígy a beporzók, azaz a méhek, poszméhek és más rovarok is kiválóan ellátják ezt a funkciót. A virág beporzása után megállapíthatja, hogy a szirmok ismét össze vannak húzva.

Biztosítson egy bizonyos betakarítást

A rovarok és a szél tehát jelentős szerepet játszanak a paradicsom beporzásában. Ha például csak kevés paradicsom van szélcsendes helyen vagy rovarok számára rosszul hozzáférhető helyen, akkor segíthet a növénynek a beporzásban. Enélkül nem fognak kifejlődni azok a gyümölcsök, amelyekre oly kétségbeesetten vársz.

Nagyanyáink trükkje

Nagyanyáink puha ecsetet használtak, a legalkalmasabbat puha sörtékkel, hogy ne sértsék meg a virágokat. Először óvatosan törölje le az egyes virágokat, majd fokozatosan vigye át a virágport egyikről a másikra. Napsütéses napon csak délután beporozzuk, amikor a virágok teljesen kinyíltak. Ilyenkor a pollen porszerűbb lesz, és nem tapad annyira az ecsethez.

Így sokkal könnyebb lesz az átvitel. Ha valóban meg szeretné duplázni bevételét, ismételje meg ezt a technikát minden nap. Könnyedén használhatunk fogkefét vagy vattakoronggal ellátott kozmetikai pálcikát a pollen átviteléhez.

Még könnyebb

Ha pálcika paradicsomot termeszt, használhat egy másik, teljesen egyszerű trükköt. Elég hetente legalább háromszor megrázni a rudakat, a növény megremeg, és a pollen is könnyebben szabadul fel. Ha üvegházban termeszti a paradicsomot, az ablakok és ajtók kinyitásával hozzon létre huzatot, így a paradicsom nagyobb eséllyel fog beporozni. Emellett a rovarok útját is járhatóvá teszi.

A kopasztás biztosítja a betakarítást is

Gazdag paradicsomtermést kap az oldalhajtások lecsípésével is. Mindig csak két fő szárat hagyjunk növekedni, a többi hajtást megalkuvás nélkül távolítsuk el. Ennek a beavatkozásnak köszönhetően a növény elég erős lesz, ami a gyönyörű, lédús és illatos gyümölcsök garanciája. Ugyanígy rendszeresen távolítsuk el az elszáradt, betegségek vagy kártevők által megtámadott leveleket.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche