Álmos ébredés után? A zab, a joghurt, de a szorongásoldó ételek is beindítanak bennünket

A kora reggeli ásítás elárulja rólunk, hogy nem fordítunk különösebb figyelmet a reggelizésre. Van néhány garantált tipp a reggeli étkezési terv javítására, amelyek ügyesen kezelhetik a kellemetlen fáradtságot. Mely ételek adják a legtöbb erőt a nap elején?

A reggeli kulcsszerepe az, hogy több órára elnyomja az éhségérzetet.
A nap első étkezése nélkül lehetetlen, az energia nyomorék

Kétségtelen, hogy a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése. Ha ezek hiányoznak, megfosztjuk magunkat a fontos tápanyagoktól, a szervezet éhezik és stresszhormonokat termel. Az eredmény a cukorhiány miatti ingerlékenység, hangulati ingadozások és álmosság. A reggeli feladata a cukor – glükóz pótlása a vérben, amely jelentősen csökken az éjszaka folyamán. Ha időnként reggeli idegességet észlelünk, azt nem a munkahelyi vagy egyéb kötelezettségek okozta stressz, hanem sokkal egyszerűbb az oka. A nap eleji ételhiány nemcsak testi, hanem lelki állapotunkra is kihat.

A régi ismerős zabpehely. Nem rontunk el velük semmit

A zabpehely ideális választás a nap indításához. Tápanyagok széles választékát kínálják, amelyek támogatják az általános egészséget, és okot adnak arra, hogy egész nap boldogok legyünk. A zab az oldható rost forrása, amely segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, és hosszú ideig jóllakottnak tartja. A rostoknak nagy a képessége, hogy lassan engedjék fel a cukrot a vérbe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elegendő mennyiségű stabil energiával rendelkezünk a következő étkezésig, uzsonnáig vagy ebédig. A zabpehely különféle módon elkészíthető. Általában forró vizet vagy tejet öntünk rájuk, összekeverjük joghurttal és apró bogyós gyümölcsökkel. A pehely, a gyümölcs és például a joghurt kombinációja elegendő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot biztosít az emberi szervezet számára.

Amikor meg akarunk szabadulni az éhségtől

A reggeli kulcsszerepe az, hogy több órára elnyomja az éhségérzetet. A tojás, amely kiváló minőségű fehérjeforrás, szintén büszke erre a minőségre. A fehérjék segítenek leküzdeni az éhséget és regenerálják a sérült testszöveteket. Érdekes kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik reggel rántottával, rántottával vagy egy darab szalonnás tojással kényeztették magukat, reggel kevésbé érezték magukat éhesnek, mint azok, akik reggel gabonát ettek. A tojásnak van egy másik érdekes tulajdonsága. Tartalmazzák a luteint, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Elnyomja a gyulladást, ezáltal növeli a szervezet általános állóképességét. Ezenkívül a lutein javítja a látást és a bőr minőségét.

Kicsit drága, de egészséges megoldás

Aki már a nap elején is őrzi a kapott energiát, az nyugodtan kóstolhat a bogyós gyümölcsökben. A málna, áfonya, szeder és ribizli nem a legolcsóbb gyümölcs, de magasabb áron jó rost-, antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-forrást is kapunk. Például egy csésze vegyes bogyó csak 100 kilokalóriát tartalmaz, ami természetes cukrokból származik. Emellett azonban az említett mennyiségű ízletes gyümölcs megfelelő adag rosttal büszkélkedhet, 4-8 grammos szinten. A rostok segítenek az emésztés szabályozásában azonnal reggel. Kijavítja a hasmenéssel és székrekedéssel járó problémákat és javítja a bél mikroflóráját.

A psziché is nagyon fontos

Bár azt mondják, hogy a görög joghurt divatirányzat, ez nem teljesen igaz. Magas fehérjetartalmával tűnik ki, míg a klasszikus joghurtokban valamivel kevesebb van belőle. Ráadásul merevebb, krémesebb összetételű. Finom ízzel büszkélkedhet, és gyorsan, hosszú időre eltelíti. Érdekes módon a görög joghurtban nem csak a fehérjék szólalnak meg első hegedűn, hanem számos vitamin, ásványi anyag és probiotikum is. Az utoljára említett anyagokat a jótékony baktériumok kategóriájába soroljuk, amelyek megtelepednek a beleinkben és támogatják az emésztést. A kutatások azt is kimutatják, hogy a beleink egészsége az általános mentális egyensúlyhoz is kapcsolódik. A görög joghurtot tökéletesen kiegészítik gabonafélék, gyümölcsök vagy diófélék.

Ez az étel szorongásoldó?

Reggeli nyugtalanság, ami szorongásba fordul át. A következő órákban ránk váró kötelezettségek súlya alatt félelembe eshetünk, hogy képesek leszünk-e kezelni őket. A tudósoknak erre is van egy egészen ártalmatlan megoldásuk. Az úgynevezett egészséges zsírokban gazdag lenmagok állítólag enyhítik az enyhe hangulati ingadozásokat. Ebbe az anyagkategóriába elsősorban az omega-3 zsírsavakat soroljuk, amelyek nemcsak a szívet és az ereket, hanem az agyat is védik. Az egészséges zsírok hozzájárulnak az erős mentális egészséghez, és gyulladáscsökkentő hatásuk mellett állítólag antidepresszáns hatásúak is, és elűzik a szorongás enyhe formáit, amelyek hátráltathatják munkavégzésünket és általános mentális jólétünket.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche