Antibiotikumok után 4 étel helyreállítja legjobban a bélflórát

Az antibiotikumos kezelés után, poszt-antibiotikus diétaként javasolt élelmiszerek között vannak olyanok, amelyek ugyanúgy hatnak, mint a probiotikumok

Az antibiotikumok bevétele után az orvosok azt tanácsolják, hogy fontos helyreállítani a „jó baktériumokat” a belekben, és ez néhány étellel lesz a legjobb. Ha ezt inkább természetesen, táplálkozás segítségével, ahelyett, hogy táplálék-kiegészítőket szedne, jó tudni, hogy számos olyan étel létezik, amely segíthet a bélflóra helyreállításában.

Az antibiotikumok bevétele után helyre kell állítani a belekben lévő „jó baktériumokat”.

Az antibiotikumos kezelés után javasolt élelmiszerek közül, mint pl antibiotikum utáni diétavannak, amelyek probiotikumként hatnak, a joghurt, a savanyú káposzta, a mandula és a fokhagyma pedig a leghatékonyabb.

Joghurt

talán a legismertebb probiotikus élelmiszer és minden bizonnyal az egyik legjobb étel az antibiotikumok bevétele után. A tejet erjesztési folyamat során joghurttá alakítják, amely élő probiotikus baktériumokat használ, mint pl Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus. Ezenkívül más laktobacillusokat, valamint bifidobaktériumokat is néha hozzáadnak a tenyésztési folyamat során vagy azt követően.

A joghurt előállításához használt probiotikus kultúrák életben maradnak és aktívak maradnak a végtermékben. A pasztőrözés és néhány egyéb, a joghurt eltarthatóságának meghosszabbítására irányuló eljárás azonban „megölheti” az egészségre jótékony probiotikus baktériumokat.

Savanyú káposzta

saját levében erjesztik, különféle tejsavbaktériumok segítségével. Egy ben megjelent tanulmány szerint A nyers savanyú káposzta több mint 13 különböző típusú probiotikus baktériumot tartalmazhat. A savanyú káposzta minden köre különböző arányban tartalmazhat különböző baktériumtörzseket, amelyek jót tesznek a bélnek, ami viszont segíthet a bélflóra megváltoztatásában, helyreállításában.

Azonban, nem minden savanyú káposzta egyforma hatását tekintve valamint a jó baktériumok helyreállításának lehetősége az antibiotikumok bevétele után. Az üveges ipari savanyú káposztát sok esetben hőkezelik és pasztőrözik, ami elpusztítja a hasznos baktériumokat. De ha savanyú káposztát vásárol, és nem saját maga készíti, feltétlenül ellenőrizze a címkét, hogy „nyers” vagy „pasztőrözetlen” felirat van-e.

Fokhagyma

A fokhagyma egy másik jó étel, amelyet az antibiotikum-kezelés után be kell iktatni az étrendbe mert kiváló prebiotikumforrás. A prebiotikumok nem emészthető szénhidrátok, amelyek elősegítik a probiotikus baktériumok növekedését és „virágzását” az emésztőrendszerben. Valójában a prebiotikumokat a probiotikumok „ételének” kell tekinteni. Az étrendben található prebiotikumok ideális mennyiségére vonatkozó ajánlások széles skálán mozognak, de a legtöbb esetben az általános emésztési egészség érdekében 4-8 gramm, az emésztési zavarokkal küzdőknek pedig akár 15 gramm vagy több is ajánlott. Például 3 nagy gerezd fokhagyma körülbelül 2 gramm prebiotikumot biztosít.

Mandula

Kaliforniai tudósok fedezték fel finomra őrölve jelentősen megnöveli bizonyos hasznos bélbaktériumok szintjét. Megállapítást nyert, hogy a mandulakészítmény elveszti prebiotikus hatását a zsírtartalom eltávolítása miatt, ami azt jelzi, hogy a probiotikus baktériumok csak a mandulában lévő lipideket használják fel a növekedéshez. De van egy másik oka is annak, hogy a mandula az antibiotikum-terápia utáni legjobb élelmiszerek listáján szerepel.

Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a mandula segíthet a vírusos fertőzések, például a megfázás és az influenza elleni küzdelemben. Az antibiotikumok bevétele után az ember hajlamosabb az új fertőzésekre, ami a legyengült immunrendszer következménye. A tudósok felfedezték, hogy a mandulahéjban található természetes vegyületek javítják a fehérvérsejtek azon képességét, hogy „felderítsék” a vírusokat, és ezáltal fokozzák a szervezet azon képességét, hogy megakadályozza a vírus elszaporodását.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche