A tuják a kertben gyönyörű díszek lehetnek, és egyúttal magánéletet is biztosítanak. De néha megbarnulnak és kiszáradnak, és ilyenkor gyorsan kell cselekedni, mert gyorsan elveszíthetik varázsukat. Szerencsére édesapám pontosan tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben. Amióta ezzel a kondicionálóval trágyázta a tuját, minden szomszédja irigykedik a gyönyörű sövényére.

A tiszafa a ciprusfélék családjába tartozó tűlevelű növények. Gyorsan nőnek, jól tűrik a metszést, és sokféleképpen alakíthatók, így ideálisak sövénynek. A különböző kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességük ellenére azonban gyakran visszahullanak.

Amint észreveszi, hogy a kertjében lévő tiszafák megbarnulnak és elhalnak, igyekezzen gyorsan kideríteni az okot, és tegye meg a megfelelő lépéseket a megmentésük érdekében. A leggyakoribb ok a gondozás hiánya, de még akkor is, ha gombabetegségek vagy kártevők okozzák, helyreállíthatja bokrainak tökéletes állapotát. Ha néhányszor megtrágyázza a néniket ezzel a kondicionálóval, biztosan gyorsan regenerálódnak, és hamarosan újra a legszebbek lesznek.

Miért száradnak ki és barnulnak meg a tuják? Lehet, hogy nem gondozod megfelelően

Több oka is lehet annak, hogy egy tujafa kiszárad és megbarnul. Gyakran előfordul, hogy a tuja a túl sok napfény hatására kezd elszíneződni.. Az is előfordul, hogy túl sűrűn ültetnek. Nem jutnak fényhez, ezért leveleik (különösen a középső részük) szokatlan színt vesznek fel.

Leggyakrabban azonban a sövényápolás hibái vezetnek ehhez. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon fontos, hogy a tiszafákat rendszeresen öntözzük., különösen késő tavasszal és nyáron, a szárazság idején, amikor is vízzel kell ellátni őket. legalább hetente egyszer. A körülöttük lévő talajt fenyőkéreggel is beboríthatja, ami segít a bokroknak megtartani a nedvességet a talajban.

Apukám a haldokló topikjait ezzel a kondicionálóval trágyázza. Ezek a legszebbek a környéken.

A műtrágyával való túlzott trágyázás szintén a tuják barnulásához vezethet. Emiatt érdemes (de a környezetért való aggódásból is) korlátozni a mesterséges termékek használatát és kezdjünk el természetes termékeket használni.

Apukám évek óta öntözi a nénikéit házi készítésű fokhagymás kondicionálóval. Alkalmazza egészséges és kissé elhalt növényekre, amelyek gombabetegségekkel küzdenek, vagy amelyeket kevés kártevő támad meg, és mindig beválik.

Hámozzon meg 1 fej fokhagymát – nyomja át egy présen, aprítsa fel vagy zúzza össze. Ezután öntsünk rá 2 liter vizet, várjunk egy napot, majd szűrjük le a folyadékot. Öntse az öblítőt egy szórófejes flakonba, és naponta kétszer permetezze a tuira és a sövény újra életre kel. A természetes permet 3-4 napig használható, utána újat kell készíteni.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen gyakran ültessünk tuját? Megfogadtam nagyapám tanácsát, és sűrű sövényt kaptam. A szomszédok már nem néznek rám.

Ne öntsd le a mosogatóba, de a tógára igen. A fák virágozni fognak, és a tél után újra életre kelnek.