A sztereotipikus ideális kert egy napfényben és sok növényben gazdag hely. De mi van akkor, ha a kertje legalább részben árnyékos? Az árnyékot kedvelő évelő növények ideális megoldásnak bizonyulnak egy ilyen térben. Mely fajok a legjobbak, és hogyan kell ezeket a növényeket gondozni?

Milyen talaj a legjobb az árnyékkedvelő évelők számára?

Kíváncsi, milyen talaj a legjobb az árnyékkedvelő évelők számára? Ezek a növények erdei környezetből származnak, azaz főként lombhullató erdőkben találhatók, ezért a termékeny és vízáteresztő, magas humusztartalmú talaj a megfelelő aljzat.. A természetben ez a fajta szubsztrát hosszú évek alatt alakul ki a lehullott levelek lebomlásával és termékeny talajjá alakulásával, amelyet magas vízfelvétel és vízmegtartás jellemez. A lombhullató erdőkben növő évelők természetes szubsztrátja a nedves talaj, amelyet a szellősség és a lazaság jellemez.

Az árnyékkedvelő évelők számára milyen talaj segít a természetes szubsztrátum kialakításában? Az erdei viszonyokat megközelítő eredmény elérése érdekében, a talajt fel kell ásni, a gyomokat el kell távolítani, és szerves trágyával kell dúsítani.. Kiváló megoldásnak bizonyul komposzt, savtalanított tőzegszubsztrátum vagy kéreg a komposztálási folyamat után.. A műtrágyát keverje össze a talajjal, és legalább 5 cm vastag rétegben vigye fel (terméketlen talaj esetén több réteg ajánlott). A régi trágya műtrágya formájában ősszel is jól működik.

Hogyan ápoljuk az árnyékkedvelő évelőket?

Szeretné tudni, hogyan kell az árnyékot kedvelő évelő növényeket gondozni? Az alapvető gondozás az öntözés – Mint sejthető, az erdős területeken természetesen előforduló növények nem szeretik a szárazságot. A fontos azonban az, hogy az öntözés időpontja – a kora reggeli vagy délutáni órák jól beválnak.. Este jobb, ha nem öntözünk, mivel a növényeknek estig ki kell száradniuk. A nedvesség táptalajt jelent a csigáknak, amelyek szívesen táplálkoznak az árnyékkedvelő évelőkből.

Az öntözésen kívül mire kell még gondolni, és hogyan ápoljuk az árnyékkedvelő évelőket? Az is fontos, hogy trágyázás, lehetőleg szerves trágyával.. A komposzt kiválóan alkalmas a talaj humusztartalmának növelésére. Tavasszal vagy ősszel elég egy 2-3 cm-es réteget felhordani.

Természetes biohumusz vagy ásványi trágya is jól működik a szezonban. Ezek a következők vízben oldódó műtrágyák, amelyek könnyen emészthető formában biztosítják a növények számára a szükséges tápanyagokat.. Ha vannak fák a telkén, akkor a leveleiket is felhasználhatja. Ha ősszel az ágyásokba helyezi őket, megvédi a növényeket a fagytól. A levelek komposztforrásként is szolgálhatnak, és a keletkező levélanyag hasonló ahhoz, ami az erdőben spontán keletkezik.

Árnyékkedvelő évelők – a legjobb fajok

A legjobb árnyékkedvelő évelők kiválasztásakor összpontosítson azokra, amelyek hosszan és bőségesen virágoznak. A hosszan virágzó árnyékkedvelő évelők sok színt és örömet hoznak a kertbe. Virágzási idejük néhány héttől akár több hónapig is eltarthat.

Brunera nagylevelű

Érdekes példa egy hosszú virágú évelő növényre, amely szereti az árnyékot. Brunera nagylevelű (Brunnera Macrophylla). Hosszú életű évelő növény, amelynek levelei elérik a 40 cm-es magasságot. A virágok kicsik, kék vagy fehér színűek. A növény áprilistól júniusig virágzik, szívós, és termékeny, enyhén nedves humuszos talajban érzi magát a legjobban;

Fekete naspolya

Fekete naspolya (Helleborus niger) egy másik árnyékkedvelő évelő növény, amely akár 40 cm-re is megnő. A növény jellemző tulajdonságai a következők hófehér, sárga közepű, öt szirmú virágok.. Ez az évelő növény nagyon sokáig virágzik – a virágok akár három hónapig is kitartanak. A fekete naspolya termékeny, humuszos és enyhén nedves talajban fejlődik. Ellenáll a szárazságnak és a hideg szélnek, valamint a fagynak.;

Kúszó karvalybogár

Egy másik érdekes példa egy árnyékkedvelő évelő növényre a kúszó kúszónövény (Ajuga Reptans). Ezt az évelő növényt dekoratív és sűrűn elhelyezkedő zöld vagy lila levelei jellemzik. Bodza májustól augusztusig virágzik és nem túl igényes a talajra, de a legjobban a termékeny és enyhén nedves talajon fejlődik;

Havas galagonya

Hópapagáj (Luzula Nivea), egy fűnek látszó évelő, hosszúkás, enyhén szőrös levelekkel, szintén jó választás az árnyékos kertekbe. Júniustól augusztusig virágzik. és apró fehér virágaival nyűgöz le, amelyek bolyhos virágzatba állnak össze.

Az árnyékkedvelő évelők a legjobb választások közé tartoznak. azon növénybarátok számára, akiknek a kertje nem kap sok napfényt. Számos érdekes faj közül választhatunk, amelyek gyönyörű lombozatukkal és egyedülállóan szép virágaikkal feldobják a sötét sarkokat.

Kapcsolódó cikkek:

Csináld áprilisban, rögtön húsvét után. Tavasszal virágba fog fulladni a kert. Utolsó hívás

Elültetted már őket a kertben? Jobb, ha már most felkészülsz a kullancsinvázióra