Mindenki szeretné, ha a cserepes növényei egészségesen nőnének. Azonban gyakran előfordul, hogy a jó szándék ellenére megpenészednek vagy kártevőkkel fertőzöttek lesznek, és lehullanak a levelek. Pedig csak a megfelelő gondoskodásra van szükség egy kis fahéjjal kombinálva ahhoz, hogy ma már dús növényeket élvezhessünk otthonunkban.

A cserepes növények megfelelő ápolása nem csak a karbantartásról szól, mint az öntözés és a trágyázás. Időről időre szem előtt kell tartanunk más tevékenységeket is, amelyek hatással vannak az egészségükre és a növekedésükre. Tavasszal, amikor a növények felébrednek a téli nyugalmi állapotuk után, az átültetés kulcsfontosságúvá válik a további fejlődésük szempontjából. De miért kell ezt a műveletet elvégezni, és hogyan kell helyesen elvégezni? Érdemes megemlíteni egy trükköt is, amellyel megszabadulhatunk a penésztől és a kártevőktől a cserepes növényeken.

Mikor kell átültetni a cserepes növényeket? Nem mindig egyszerre kell megtennünk

A cserepes növények átültetésének optimális gyakorisága számos tényezőtől függ, például a fajtól, a növekedési ütemtől, a cserép méretétől és az ültetőközeg állapotától. Általánosságban elmondható, hogy az otthon tartott virágokat 1-2 évente ajánlott átültetni. Ez az optimális idő a legtöbb faj esetében. A gyorsabban növő növényeket esetleg évente, míg a lassabban növő növényeket 2-3 évente is át lehet ültetni. Fontos, hogy megfigyeljük a növényt, és az átültetés gyakoriságát az egyedi igényeihez igazítsuk.

Cserepes növények átültetése. Hogyan kell helyesen csinálni?

Ha nem akar hibázni a cserepes növények átültetésekor, érdemes betartani az utasításokat:

  1. Válasszon megfelelő edényt. Az új edénynek valamivel nagyobbnak kell lennie, mint az előzőnek.hogy a növénynek elegendő hely maradjon a növekedéshez.
  2. A növény átültetése előtt friss szubsztrátot kell készíteni, lehetőleg olyat, amely kifejezetten a növény számára készült és tápanyagokban gazdag.
  3. Óvatosan vegye ki a növényt a cserépből, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. Ha túl hosszúak vagy összefonódtak, akkor kissé megnyírhatja őket, hogy ösztönözze az új gyökerek növekedését. Távolítsa el a penészes vagy elhalt gyökereket is.
  4. Helyezze a növényt új cserépbe, és adjon virágföldet a gyökerek köré. Ügyeljen arra, hogy a növény ugyanolyan mélyre kerüljön, mint korábban.
  5. Az átültetés után alaposan öntözze meg a növényt.hogy segítse az akklimatizálódását az új környezethez.

A fahéj segít a növényeknek? Segíthet elfelejteni a cserepes növények penészét és kártevőit

A kertészet és a növényápolás fejlődésének, valamint a tudományos információkhoz való hozzáférésnek köszönhetően ma már egyre többen részesülhetnek olyan ismeretekből, amelyeket korábban csak szájhagyomány útján adtak tovább. Ugyanez vonatkozik arra a kevéssé ismert trükkre is, hogy a cserepes virágokhoz fahéjat adjunk. A fahéj cserépbe adása többféleképpen is hatással lehet a növényekre és a kártevőkre:

  • természetes védelmet nyújthat a penész és néhány kártevő ellen, mivel fahéjaldehid tartalma miatt, amely gombaölő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik..
  • képes elriasztani néhány kártevőt, például a hangyákat, szúnyogokat, pókokat, gyümölcslegyeket és levéltetveket.

Mindez csípős illatának és kémiai összetevőinek köszönhető. Ha az a fő gondod, hogy megszabadulj a penésztől, tegyél egy marék fahéjat a talajba, amikor átülteted a növényt. A jelentős elrettentő hatás eléréséhez azonban általában közvetlenebb beavatkozásra van szükség, például a növény fahéjoldattal való permetezésére vagy fahéj illóolaj használatára.

Kapcsolódó cikkek:

A tapasztalt kertészeknek van egy bevált módszerük. Nem tudják, hogy mi az a virágcserepek

Mikor kell tavasszal átültetni a növényeket? Egy cserepes növény megmondja az igazat