Az 5 leggyakoribb mítosz a nyugdíjakkal kapcsolatban: Te is hiszel nekik?

Idén március végén 166,2 milliárd korona hiánnyal zárt az államháztartás. Így csak a nyugdíjszámláról mintegy nyolcvanmilliárd hiányzik majd. Az állam jelenleg a nyugdíjkorhatár emelésére készül, és egyelőre úgy tűnik, idővel valószínűleg csökkenni fognak a nyugdíjak az átlagbérekhez képest.

Ha tehát nem akarja, hogy idős korára hirtelen szegénységbe kerüljön, jobb, ha abbahagyja az államra támaszkodást, és keressen más, jövedelmező és hatékony alternatívákat. A nyugdíjak témájához gyakran sok mítosz, féligazság és kétértelműség társul, és néhány tévedés vagy tudatlanság hátrányosan befolyásolhatja a nyugdíjjogosultságokat. Mi az 5 leggyakoribb nyugdíjmítosz?

Forrás: Youtube

Hogyan lehet megtudni a lehetséges nyugdíj összegét

Ebben az esetben jobb elkerülni a mítoszokat, és inkább konkrét tényeket tudni. Az öregségi nyugdíj két részből áll – az alapösszegből és a százalékos összegből. Mindenkinek ugyanannyi az alapösszege, ez a csehországi átlagbér 10%-a. Idén ez az összeg 4040 CZK.

A százalékos arány az élethosszig tartó kereseten és a szolgálati éveken alapul. Minden bruttó kereset, amelyből nyugdíjbiztosítást vontak le, átlagolódik és újraszámításra kerül a számítási alapba. Minél több évet dolgozott, annál magasabb lesz a nyugdíj százaléka.

Melyek a leggyakoribb mítoszok a nyugdíjakkal kapcsolatban?

1. Időskori nyugdíjra mindenki jogosult

Ha már találkoztál ezzel a véleménnyel, ne tévesszen meg! Az öregségi nyugdíjat nem kell mindenkinek megadni, és az sem magától értetődő, hogy a megfelelő nyugdíjkorhatár elérése magától értetődő. Öregségi nyugdíjra csak az jogosult, aki betöltötte a minimális nyugdíjbiztosítási időt, amely jelenleg 35 év. Amint nem éri el ezt az időszakot, még nyugdíjat sem kap.

2. Ha sokat keresek, az a nyugdíjam

Egy másik hiba, ami az emberek között előfordul. Ugyanakkor a helyzet némileg más. Köztársaságunkban teljesen folyamatos nyugdíjrendszer működik. A nyugdíjasok nyugdíját a munkaképes korúak finanszírozzák, akik bruttó bérükből nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek.

3. Az elmúlt 10 év értékelése történik

Egy másik gyakori hiba, amely egyes emberek tudatalattijában kering. A nyugdíj összege az élethosszig tartó jövedelemtől függ. Az állami nyugdíjjárulék kiszámításához az 1986-tól 2022-ig tartó időszakot a nyugdíj folyósításának évét megelőző évig tartó jogszerű jövedelemtől számítják az adómegállapítási alapot. Az 1986 előtt elért jövedelmek nem számítanak bele a keresetek átlagába, ettől kezdve csak a biztosítást értékelik.

4. A nyugdíjat a nettó fizetésből számítják

Nettó fizetésből számolt öregségi nyugdíj? Nem, a bruttó fizetésből vagy adózás előtti jövedelemből számítják. Ha Ön munkavállaló volt vagy dolgozik, akkor ez a bruttó éves jövedelem, egyéni vállalkozó esetén pedig az éves elbírálási alap. Emellett a bérnövekedési együtthatók megszorozódnak.

5. Az előnyugdíj megállapítására nincs lehetőség

A nyugdíj előtti korban lévők közül sokan úgy gondolják, hogy nem lehet tudni, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeget kap a jövőben. Ez némi időt és energiát fog igénybe venni, de végül eléri az előzetes mennyiséget.

Ellenőrizni kell a nyugdíjbiztosítási kivonatokat, melyek a CSSZ-nyilvántartásban ellenőrizhetők, ahol a nyugdíj elismeréséről szóló döntés hivatalos dokumentuma. A kérés alapján a CSSS úgynevezett tájékoztató lapot küld Önnek. Ha tájékozódni szeretne, használhatja a nyugdíjkalkulátort is, amelyet egyértelmű instrukciókkal találhat meg a Munkaügyi és Szociális Minisztérium honlapján itt:

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche