Az 5 legjobb mítosz az alvásról

Az elmúlt években az alvás tudománya sokat fejlődött, egyre több információt hozva a napunk egyharmadát kitevő tevékenységről. Az alvás egészségre és életminőségre gyakorolt ​​hatása arra késztet bennünket, hogy fordítsuk a megérdemelt figyelmet az alvásra. Az alvásról szóló mítoszok azonban még mindig keringenek. Olvassa el a cikket, és tudja meg, melyek a legnépszerűbb alvási mítoszok, és mi áll a háttérben!

Megtaníthatja testét, hogy kevesebb alvással működjön

Az egyik összefügg azzal, hogy a szervezet hozzászokik a rövidebb alvási időtartamú működéshez. Ha az alvás korlátozott, az álmosság szintje és az ébren maradásra való képtelenség fokozatosan növekszik az idő múlásával. Az ezzel kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy az alvás időtartamának csökkentése a teljesítmény tartós csökkenéséhez vezet. Ezenkívül az éjszakai műszakban dolgozó emberek magasabb minden ok miatti halálozási arányt tapasztalnak.

Ha „bármikor, bárhol” el tud aludni, akkor egészséges kapcsolata van az alvással

A túlzott nappali álmosság vagy a bármikor, bárhol elalvási képesség az alváshiány következménye lehet. Így az, hogy a körülményektől függetlenül milyen könnyedséggel tud elaludni, nem az alvással való jó kapcsolatra utal, hanem inkább krónikus alváshiányra. A túlzott nappali álmosság az alvási apnoe tünete is lehet.

Sok ember képes megőrizni egészségét 5 óra vagy kevesebb alvással

Az alvás időtartamának szokásos csökkentése 5 órára vagy annál rövidebbre negatív hatással van az egészségre, szív- és érrendszeri, anyagcsere-, pszichológiai és immunológiai következményekkel. Bár vannak olyan emberek, akik bizonyos genetikai változásokkal rendelkeznek, és csak 5 órát tudnak aludni anélkül, hogy negatívan befolyásolnák a testet, ez a populáció kisebbség. Az alvás ajánlott időtartama a jó hangulat fenntartásához 7 óra.

A horkolás ártalmatlan

A horkolás az alvás közbeni felső légúti elzáródás következtében fellépő turbulens légáramlás eredményeként jelentkezik, és káros egészségügyi hatásokkal jár. Ezenkívül a horkolás az alvási apnoe szindróma egyik fő tünete.

Jobb elhalasztani az ébresztőt, mint felébredni, amikor először csörög

Tanulmányok kimutatták, hogy az alvás megszakítása nincs pozitív hatással az alvás minőségére vagy egészségére. A szundi okozta alvási töredezettség olyan negatív hatásokkal jár, mint a mentális rugalmasság csökkenése vagy hangulati ingadozások.

Összegzésképpen elmondható, hogy az alvás fontos szerepet játszik a szervezet jó közérzetének megőrzésében, és a tudománytalanul megalapozatlan népszerű hiedelmek elfogadása és megvalósítása negatív hatással lehet. Ha alvászavarokat tapasztal, ne habozzon, kérje orvosa segítségét, hogy megtalálja a leghatékonyabb és legegészségesebb módjait a minőségi alvás élvezetének.

Tájékoztató források: Robbins, Rebecca és mtsai. „Alvási mítoszok: Szakértő által vezetett tanulmány az alvással kapcsolatos hamis hiedelmek azonosítására, amelyek hatással vannak a lakosság alvás-egészségügyi gyakorlatára.” Az alvás egészsége, 5. köt. 4, 2019, pp. 409–417., doi:10.1016/j.sleh.2019.02.002.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche