Az 5 legtartósabb étel: ezek túlélik az apokalipszist! Néz

Egyikünk sem akar katasztrófát átélni, de érdemes felkészülni a váratlanra. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely élelmiszerek – korlátlan eltarthatósági idejüknek köszönhetően – menthetik meg az életét stresszes helyzetekben. Némelyik tíz, száz és néhány ezer évig is eláll különösebb nehézség nélkül, és mindig tökéletesen ehető állapotban lesz. Melyek ezek, és miért állnak a tartóssági rangsor élén?

Forrás: Youtube

A méz egyértelmű „tartója” és kedvence

Azt lehet mondani, hogy a méz szinte örökké tart. Ez ugyanis egy magas sav-, cukortartalmú, alacsony páratartalmú és antibakteriális hatású termék. Bár kristályosodhat, minőségét ez nem befolyásolja, így is ehető és biztonságos. Ha a mézet jó körülmények között, napfénytől mentesen tároljuk, eltarthatósága szinte korlátlan.

A régészek egyes leletei, akik például néhány évvel ezelőtt 4300 éves mézet találtak Georgiában, minden bizonnyal bizonyítékul szolgálnak majd. Még az időszámításunk előtt 1323 körül uralkodó egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjában is felülmúlta a legrégebbi mézet.

A fehér rizs biztonságos megoldás

Egy másik hosszú eltarthatóságú élelmiszer a fehér rizs. A megfelelő hőmérséklet, oxigénhiányos légkör által teremtett megfelelő körülmények között a legtovább, akár több évtizedig is kitart. Legjobb, ha légmentesen záródó edényben, 5°C alatti hőmérsékleten tároljuk. Ez azonban nem vonatkozik a teljes kiőrlésű rizsre, mert a héj zsírt tartalmaz, amely idővel oxidálódik és megromlik.

Só az arany felett

Alapvetően ez egy tökéletes tartósítószer, így nem fog könnyen megromlani. Azonban védeni kell a nedvességtől. Ha jól záródó edényben tárolja a sót, szó szerint örökké tart. Az biztos, hogy beledobhatsz néhány szem rizst, ami magába szívja a nedvességet. A jód hozzáadásával készült só azonban, amely csökkenti az eltarthatóságot, nem alkalmas erre a célra.

A cukor hasonló eltarthatósági idővel rendelkezik

A cukor nagyon hasonlít a sóra. Válság esetén ellátja a szükséges energiával, de ismét kellően meg kell védeni a nedvességtől. Mivel szinte nem tartalmaz vizet vagy zsírt, nem ad teret a veszélyes baktériumok elszaporodásához. Ha idővel megkeményedik, mindig vissza lehet zúzni.

A szárított hüvelyesek tele vannak tápanyagokkal

A hüvelyesek is azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek megmenthetik az életét egy válsághelyzetben. Mivel szárítási folyamaton esnek át, vízmentesek, ezért korlátlan eltarthatóságuk van. A gombáknak és baktériumoknak nincs életterük. Hosszabb tárolás után még jobban megkeményedhetnek, de akkor már csak áztatni és tovább kell főzni. Ha babot, lencsét, borsót vagy csicseriborsót jól szigetelt edényben tárolunk, élettartamuk több évtizedes nagyságrendű lesz.

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche