Az almahéjak gyakran a szemétben végzik, ami nagy kár. Számos módon felhasználhatjuk őket, hogy megkönnyítsük a mindennapi takarítást, és segítsenek megszabadulni a kellemetlen problémáktól a konyhában. Mit tegyünk az almahéjakkal? Mi tanácsot adunk Önnek.

A legtöbb ember a szemétbe dobja az alma- és burgonyahéjat. Jobb, ha ezt nem tesszük, mert mindkettő újra felhasználható. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogyan adhatunk a gyümölcshéjnak „második életet”. Kiderül, hogy felhasználásuk nagyon széleskörű.

Az almahéj kidobása hiba. Jobb, ha házi ecetet készítünk belőlük

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Minden élelmiszerboltban, piacon és bódéban megtalálható. Olcsó, egészséges és finom – de mit kezdjünk a megmaradt héjával? Semmiképpen ne dobjuk ki a kukába! A nulla hulladék jegyében az almahéj újrahasznosítható. Például házi ecetet készíthetünk belőle, ami jól jön majd takarításkor.

Tisztítja a bútorokat, a padlót, az odaégett edényeket, az ablakokat és a sütőt. A házi almaecet elkészítéséhez vágjuk fel a héjakat kisebb darabokra, majd tegyük őket egy nagy pohárba, és öntsünk rá egy liter vizet öt evőkanál cukorral elkeverve. Fedjük le az üveg fedelét egy konyharuhával, és tegyük félre két hétre. Ez idő elteltével szűrje le a folyadékot, és öntse egy szórófejes flakonba. Az almaecetet nemcsak tisztításra, hanem saláták, öntetek és húsételek intenzív ízesítésére is használhatjuk.

Az almahéj egyéb felhasználási lehetőségei

Az almahéjat némileg kulinárisan is fel lehet használni. Készíthetünk belőle például fahéjas tekercset, finom lekvárt vagy akár szirupot is. Szárított termékként egy egészséges teában vagy frissen kompótban is remekül használható. Az alma héja számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B9-, C- és K-vitamint, valamint foszfort, kalciumot és káliumot. Érdemes tehát mindennapi étrendünket gazdagítani velük.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan kenjük a vajat egyenesen a hűtőből? Ennek a trükknek köszönhetően nem törtek el az idegeim

Ahelyett, hogy sütőbe tennéd, tedd egy serpenyőbe. Ez a torta boldogságkönnyeket fog hozni