Az ámbra igazi gyémánt az illatszeriparban: milyen az illata, hogyan néz ki és hol lehet beszerezni

Az ámbra igazi gyémánt az illatszeriparban: milyen az illata, hogyan néz ki és hol lehet beszerezni

A rendkívül tartós és illatos luxusparfümök különleges aromájukat és hosszan tartó nyomukat a borostyánnak köszönhetik – a parfümipar legritkább és legdrágább összetevőjének. De kevesen veszik észre, hogy az ámbra a sperma bálnák böfögése. Fényűző, egyedi és pótolhatatlan, több száz éve használják, de az emberek csak mostanában tudták meg, honnan származik. A HOCHU.ua úgy döntött, hogy megosztja veled ezt a tudást!

A középkorban az emberek különböző feltételezéseket tettek az ámbra eredetét illetően. Említésre került a sárkánynyál, az angyalok könnye, az egzotikus fák nedve, a tengeri hab, amelyről azt feltételezték, hogy véd a pestis ellen, gyógyítja az epilepsziát és a fejfájást.

Feltételezések szerint az ámbra csak azokban a sperma bálnákban képződik, amelyek gyomorpanaszai vannak, és ezeknek legfeljebb 5%-a van. Miután a sperma bálna táplálékot eszik, a meg nem emésztett részecskék (főleg puhatestűhéjak és tintahal csőrök) a bélrendszer egy speciális részébe kerülnek, ahol a gyomornedv erjeszti őket. Az anyag viaszossá válik, és ha túl nagy lesz, a tengeri óriás visszaveri. Eleinte nagyon erős és kellemetlen szaga van, amit a hosszú vízben tartózkodás elsimít. A szín szürkévé válik, az ámbra megkeményedik, és egyedi aromát nyer, amely miatt különösen nagyra értékelik.

Az ámbra egy igazi gyémánt az illatszeriparban: milyen az illata, hogyan néz ki és honnan szerzi be - fotó #1

Így néz ki a borostyán nyers formájában

Leginkább az ámbra úszik a tengerben, de néha a hullámok a partra hordják. Rendkívül értékes lelet ez, különösen az ámbravadászok számára, mert mindössze 1 gramm ára eléri az 500 eurót, egy csomó súlya pedig akár 100 kg is lehet.

A nyers borostyán illatát általában állati, tengeri és pézsmás vaníliaként írják le. De amikor elkezdik használni az illatszeriparban, az illata olyan fényűzővé válik, hogy szavakkal le sem lehet írni. Enyhén édes, kifinomult, érzékiséggel és állati energiával átitatott, meleg és csábító. A szürke borostyán rendkívüli értéke (franciául fordítva) abban rejlik, hogy tartósságot kölcsönöz, szilázst és javítja a többi összetevőt, fixálóként hat.

Ez az aroma leginkább az ilyen híres parfümökben érezhető: Tuxedo Yves Saint Laurenttől, Bois d’Encens Giorgio Armanitól, O HIRA Stephane Humbert Lucas 777-től.

De érdemes megjegyezni, hogy ma már megtanulták az ámbra labdanum magjából kinyerni. Ez egy növényi eredetű aroma. Az illata hasonló a természeteshez, de nem közvetíti az igazi aroma teljes palettáját és sokoldalúságát. Olyan ez, mintha az instant kávét próbálnád ki, ha nagy kávéivó vagy.

Az ámbra értékes és nélkülözhetetlen összetevője számos ritka parfümnek, a fixálás értéke és a rendkívüli szűkösség még több páratlanságot ad. A borostyán az illatszer zenéjének és illatos ékszernek nevezhető, fás, meleg, felejthetetlen hanggal.

Korábban arról beszéltünk. Ezek az illatok kifejezetten meleg időjárásra készültek, és friss, könnyű illatúak!

Fő fotó: freepik

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche