Az eper szezonja teljes lendületben van. Nincs is finomabb, mint a friss, napmeleg gyümölcs, amelyet egyenesen a bokorról szedtek le. Az eper trágyázása köztudottan kulcsfontosságú a bőséges és egészséges termés biztosításában. Annak érdekében, hogy még több gyümölcsöt kapjunk, ajánlott most egy utolsó esélyes házi tápoldatozást alkalmazni. Még nem késő trágyázni a bokrokat. A termés akár meg is duplázódhat.

A szamóca trágyázása

Más növényekkel összehasonlítva a szamóca tápanyagigénye nem magas.. Ennek ellenére a trágyázás rendkívül fontos gyakorlat a termesztésükben, amely nagy hatással van a bokrok növekedésére és a termés gazdagságára. Ezenkívül a megfelelő trágyázás javítja a gyümölcs minőségét és ízét, nagy, kemény és édes lesz. A műtrágyák használata emellett növeli a betegségekkel, kártevőkkel és stressztényezőkkel szembeni ellenálló képességet. Ennek eredményeképpen a cserjék egészségesen nőnek és jó gyümölcsöt teremnek. A szamóca trágyázása már a növények földbe ültetése előtt megkezdődik. A talaj trágyázása olyan szerves trágyákkal ajánlott, mint a következők komposzt vagy trágya (lehetőleg ősszel, egy évvel a betakarítás előtt). Így a növények már a kezdetektől fogva megkapják a szükséges tápanyagokat, ami egészséges növekedést és gazdag termést eredményez.

További műtrágyadózisok kijuttatása tavasszal, a növekedési és virágzási időszakban.. A tenyészidőszak kezdetén ajánlott a levél- és hajtásfejlődést elősegítő, nitrogénben gazdag készítmények.. A virágzás előtti időszakban azonban ajánlott csökkenteni a nitrogén mennyiségét és a káliumban gazdag műtrágyákat használni.. A kálium nélkülözhetetlen a virág- és gyümölcsfejlődéshez, ezért segít az egészséges és ízletes termés előállításában. Amikor a cserjék erőteljesen termőre fordulnak, célszerű olyan műtrágyákat választani, amelyek káliumtartalma megnövekedett, valamint foszfor-, magnézium- és kalciumtartalmú műtrágyákat.. A betakarítás után érdemes a szamócának foszfort és káliumot adni, hogy a növények felkészüljenek a télre, és a következő szezonban új hajtásokat és virágbimbókat hozzanak.

Jód a szamócának – az utolsó esélyes kondicionálószer

Az eper szezonja javában tart, de minden kertész arról álmodik, hogy minél több ízletes és lédús bogyó legyen. Kiderült, hogy ez lehetséges egy házi készítésű utolsó esélyes kondicionáló használatával. Egyáltalán nem késő túltrágyázni az epret jódból és hamuból készült műtrágyával.ami segít még több lédús gyümölcsöt teremni. Ez akár meg is duplázhatja a terméshozamot. Olyan összetevőkre lesz szükséged, mint pl:

  • 100 g hamu;
  • 10 csepp jód;
  • 10 liter víz.

Csak forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a hamut, és alaposan keverjük el. Ezután hagyja állni a keveréket 5-7 percig, mielőtt hozzáadná a maradék vizet. A következő lépés a jód hozzáadása. Ezzel az elkészített tápoldattal öntözzük meg az epret (400-700 ml bokronként). A hamu olyan elemekkel látja el a növényeket, mint a kálium, a foszfor, a kalcium és a magnézium, amitől még jobb lesz a terméshozamuk. Másrészt a jódnak baktérium- és gombaölő hatása van., ezért tökéletesen védi a szamócát a betegségektől és kártevőktől.

Kapcsolódó cikkek:

Vizet és tápanyagot lopnak a cserjékből. Hogyan szabaduljunk meg a gyomoktól a szamócától?

Mivel trágyázzuk a szamócát májusban? Nem minden műtrágya alkalmas