Az étcsokoládé erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik a gyulladás szintjét a szervezetben – mondja Dr. Tatjana Mraović

Az étcsokoládé legalább 70 százalék kakaót és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé, ezért kisebb az inzulinrezisztencia kockázata.

A 70 százalékos vagy annál több kakaót tartalmazó étcsokoládé flavonoidokban gazdag, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületekben, amelyek segíthetik a szervezet védekezését a különböző méreganyagok hatásaival szemben. A magas kakaótartalmú csokoládéról úgy tartják, hogy javítja a keringést, a memóriát, vérszegényeknek, egészségeseknek pedig jó csemegeként ajánlott..

Az étcsokoládé a legjobb édességválasztás egészséges emberek számára

Az étcsokoládé legalább 70 százalék kakaót és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. Ezért az inzulinrezisztencia alacsonyabb kockázatával jár, úgy vélik, hogy szabályozza a magas vérnyomást, és pozitív hatással van az emberi egészség egészére. A szakértők szerint az étcsokoládé jótékony hatással van az emberi egészségre, de arra is figyelmeztetnek, hogy az étcsokoládé témában számos munka és kutatás létezik, amelyeknek soha nem igazolt következtetései vannak.

Az étcsokoládé minden bizonnyal a legjobb édességválasztás egészséges emberek számára, ha valóban valami édeset kell enniük. Mindenekelőtt azonban gyulladáscsökkentő hatását emelném ki. Az öregedési folyamat során az erekben változások következnek be, amelyek szintén a külső környezet hatásának, például a szennyezésnek, vagy az étkezési módnak a következményei. Ezek a gyulladások idővel az erek állapotromlásához, elváltozásokhoz vezetnek, melyek lerakódásként, plakkként értelmeződnek – mondta a portálnak. eClinka dietetikus sci. édesem Dr. Tatjana Mraović.

Hogyan szabályozhatja a koleszterinszintet az étcsokoládé?

Az étcsokoládé gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a gyulladás szintjét a szervezetben. Az étcsokoládé gazdag vasban és magnéziumban, cinkben, antioxidánsokkal rendelkezik, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, megakadályozzák az oxidatív stresszt, amely számos kóros állapot kialakulását és az öregedési folyamatot befolyásolja.

– Vannak olyan munkák is, amelyek rámutatnak arra, hogy bizonyos mennyiségű étcsokoládé csökkenti a vérnyomást, mert tulajdonképpen az erek tágulására hat, a vér koleszterinszintjét is befolyásolja, de nem az össz-, hanem a jó HDL-koleszterinre. Azt tanácsolom azonban, hogy fizikai aktivitással javuljanak, mert diétával nem nagyon tudnak szabályozni. Talán bizonyos mértékig az étcsokoládé, de a fizikai aktivitás az első – magyarázza Dr. Mraović.

Téli depresszióra vagy csak jó hangulatra?

Az étcsokoládé jótékony hatásai javítják a hangulatot, befolyásolják a szerotonin szintjét, a jobb hangulat hormonját. A triptofán esszenciális aminosav az étcsokoládéban. A szervezet önmagában nem tudja szintetizálni, táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. A triptofán további mennyiségű szerotonin kiválasztását serkenti, különösen a téli napokon, amikor kevesebb a napfény. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely szabályozza a hangulatot.

– Valaki túlhangsúlyozhatja, és azt mondhatja, hogy az étcsokoládé kiváló Csak a jó hangulat kedvéért mondanám – mondja Dr. Mraović.

Segít ízületi és izomfájdalmakban

Dr. Mraović arra figyelmeztet, hogy 100 g étcsokoládé körülbelül 600 kalóriát tartalmaz, nem kevesebbet, mint más csokoládéfajták, amelyek kevésbé ajánlottak. Az étcsokoládé vasban gazdag, 100 gramm étcsokoládé a napi vasszükséglet mintegy 70 százalékát fedezi.

Használata vérszegény embereknek ajánlott. Az étcsokoládé magnéziumban is gazdag, ami nagyon fontos az ideg- és izomtevékenység stabilizálásában. Segít ízületi és izomfájdalmakban. A fáradtság gyakran a magnéziumhiány következménye. Az étcsokoládéban cink és szelén is található, amelyek erősítik az immunitást, különösen most a fertőzések idején – mondja Dr. Mraović.

Étcsokoládé és cukorbetegség

Egyre többen szenvednek inzulinrezisztenciától, és az étcsokoládé bizonyos mennyiségben jó csemege lehet ezeknek az embereknek. A fekete csokoládé jó tulajdonságai ellenére a szakértők fokozott óvatosságot tanácsolnak a cukorbetegeknél.

-, az étcsokoládé pedig az antioxidánsok miatt picit kárpótol, és határozottan jobb kombináció minden édességnél. Nos, ha valakinek valami édeset kell ennie, igyon egy kis étcsokit. Foghatunk egy édesburgonyát, megsütjük, és forrón rátehetünk egy sor étcsokoládét, és megszórhatjuk mogyoróval. Ez egyfajta cukor nélküli sütemény, amely kielégíti az édesség formáját – tanácsolja Dr. Mraović.

Az orvos szerint azonban a cukorbetegeknek nem szabad napi rendszerességgel étcsokoládét használniuk.
– Ezek a teljes mennyiségek nem haladhatják meg a 20-30 grammot, de egy héten belül. Ezt a mennyiséget hetente három-négy alkalommal használják fel. Azonban nem minden cukorbeteg embernél ugyanazok a tünetek, ezért érdemes további tanácsot kérni egy orvostól – magyarázza Dr. Mraović.

Ki ne használjon étcsokoládét és miért?

Az étcsokoládé nyomokban rezet és mangánt is tartalmaz. Gyengült veseműködés esetén azonban étcsokoládé fogyasztása nem javasolt.
Vesebetegeknek, akiknek csökkenteni kell a kálium és foszfor mennyiségét, az étcsokoládé nem ajánlott, mert káliumot és foszfort is tartalmaz.. Az ilyen típusú csokoládéban koffein is található, ezért óvatosnak kell lenni a mennyiségekkel kapcsolatban, különösen a tachycardiában (gyors szívverésben) szenvedőknél – mondja Dr. Mraović.

Étcsokoládé helyett kakaó

Bár az étcsokoládé 70-80 százalék kakaót tartalmaz, ennek a 20 százaléknak cukornak és valami másnak kell lennie. 100 g kakaópor 228 kcal-t tartalmaz, ennek nagy része 57,9 százalék, szénhidrát, 19,6 százalék fehérje, 13,7 százalék zsír és 3 százalék víz. Ezért Dr. Mraović a kakaót javasolja a kávé helyettesítésére, és különösen a gyerekeknek italként.

– A kakaót tejjel is el lehet készíteni, ha valaki tehéntej-intoleráns, használhat gyógynövénypótlót. Csokoládés tej helyett készíthetsz tejben kakaót, amihez egy kis mézet és propoliszt teszel, és ezzel sokat tettél a gyermek egészségéért. – mondja Dr. Tatjana Mraović.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche