Az EU-nak köszönhetően az autóknak mostantól új korlátozókkal kell rendelkezniük. Az autója nem engedi ezt megtenni

Ezt a hozzászólást már 1580 alkalommal olvasták el!

2024. július 7-től az Európai Unióban értékesített összes új személygépkocsit intelligens sebességkorlátozóval (ISA) kell felszerelni. Ez a rendszer, amelynek célja a közlekedésbiztonság javítása, jelentős változást jelent mind az autógyártók, mind az autósok számára.

Mi az az ISA és hogyan működik?

Az ISA a sebességkorlátozó táblákat felismerő kamerák, valamint a GPS- és műholdas navigációs rendszerek adatai segítségével határozza meg a sebességkorlátozást egy adott útszakaszon. Ha a jármű túllépi ezt a sebességhatárt, a rendszer hangjelzéssel, illetve a kormánykerék vagy a gázpedál rezgésével figyelmezteti a vezetőt. Ha a vezető nem reagál, a rendszer csökkenti a motor teljesítményét, és automatikusan lelassítja a járművet az előírt határértékre.

A vezetőnek lehetősége van az ISA-rendszer kikapcsolására, de a rendszer automatikusan újra aktiválódik, amikor a járművet elindítják. A lépés része annak a szélesebb körű uniós stratégiának, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a halálos közúti balesetek nulláját.

Az Egyesült Királyságra gyakorolt hatás

Bár az uniós szabály a Brexit után az Egyesült Királyságban jogilag nem kötelező érvényű, az autógyártók nem mutattak érdeklődést az iránt, hogy az Egyesült Királyság piacát ISA nélküli autókkal lássák el. Ennek oka az a törekvés, hogy csökkentsék a gyártási költségeket és a bonyolultságot, ami az egész európai piac számára egységes autó-kínálatot eredményezne.

A leköszönő konzervatív kormány kizárta a kötelező ISA bevezetését, de egy új munkáspárti kormány más álláspontot képviselhet, és szorosabb összhangra törekedhet az Európai Bizottsággal.

Az ISA biztonsági előnyei

Az ISA fő támogatója az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC), amely azt állítja, hogy az ISA 30%-kal csökkenti az ütközések számát és 20%-kal a közúti halálesetek számát. Más intézkedésekkel, például az autonóm vészfékezéssel (AEB) együtt az ISA 2038-ig akár 140 000 súlyos sérülést is megelőzhet a közúti balesetekben.

Az ISA bevezetését a töréstesztjeiről ismert EuroNCAP szervezet is támogatja. „A sebességkorlátozások nagyobb mértékű betartása megelőzi a baleseteket, és enyhíti a bekövetkezett balesetek következményeit” – áll a szervezet közleményében.

Az ISA kihívásai és korlátai

Számos előnye ellenére az ISA-rendszernek vannak hiányosságai. A technológia nem mindig megbízható, és azok a járművek, amelyek kizárólag a kamerákra támaszkodnak a táblák felismerésében, problémákkal szembesülhetnek olyan helyzetekben, amikor a táblák nem jól láthatók vagy hiányoznak. Ezért a rendszer kikapcsolható, hogy elkerülhetők legyenek az olyan kellemetlen helyzetek, mint például a sebességkorlátozások az autópályán.

Következtetés

Az új kötelező ISA-rendelet jelentős lépést jelent az EU biztonságosabb útjai felé. Bár az Egyesült Királyság nem köteles átvenni ezeket a szabályokat, valószínű, hogy az ISA-rendszerek itt is a gépkocsik alapfelszereltségévé válnak. A biztonsági szervezetek nyomása és a gyártók egységes gyártási gyakorlatra való törekvése kulcsfontosságú tényezők lesznek e technológia jövőjét befolyásoló tényezők.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche