Az idei tél felrázza a kártyákat: csökkenni fog a benzinár?

Európát hamarosan eláraszthatja a gáz, mivel az újabb enyhe télkezdet késlelteti a fűtési igényt. A nyersanyagárak valószínűleg csökkenni fognak. A TASR a Bloomberg jelentése alapján tájékoztat róla.

A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat előrejelzései szerint a legutóbbi európai hőhullámokat októberben várhatóan a szokásosnál magasabb hőmérséklet követi és talán a következő hónapokban. A melegebb időjárás enyhítheti az elmúlt hetekben felmerült gázellátási hiányokkal kapcsolatos aggodalmakat, miközben a régió felkészül a második orosz gáz nélküli télre.

Október általában a fűtési szezon kezdetét jelenti Európában, de a mérsékelt hőmérséklet már tavaly is meghosszabbította a gáztárolók feltöltését, amely fontos tartalékot teremtett a hidegebb hónapokra. Európában már 94%-ban megteltek a víztározók. A későbbi fűtési gázigény így kevesebb lehetőséget hagy a vezetéken vagy tartályhajókon érkező áru tárolására.

Ez hatással lehet a gázárakra, különösen a rövid távú szállítások esetében, amelyek jóval a tavalyi rekordmagasság alatt maradnak, amikor a piacot felborította az orosz ukrajnai invázió. „Az árak jelentősen csökkenhetnek a következő hetekben” – mondta Anthony Yuen, a Citigroup stratégája.

Az európai tél várhatóan melegebb és csapadékosabb lesz az átlagosnál – mondta Kopernikusz. Az adatok több mint ötven százalékos esélyt mutatnak arra, hogy december és február között jóval átlag feletti hőmérséklet alakuljon ki az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban és Németország egyes részein. Enyhe idő még valószínűbb az Ibériai-félszigeten.

A hónap hátralévő részében és októberben az előrejelzések szerint melegebb idő az egész kontinensen, a legmagasabb hőmérsékleti anomáliákkal keleten, mondta Amy Hodgson, az Atmospheric G2 meteorológusa. Az európai gázárak körülbelül 80%-kal estek az elmúlt évben, és a régió jól ellátottnak tűnik, bár az ausztráliai sztrájkoktól a hosszan tartó norvég karbantartási munkákig terjedő kockázatok tartják a piacot az élen. A nagy készletek azonban azt jelentik, hogy a tél előtt kevésbé fenyeget az áremelkedések veszélyemondta a Goldman Sachs Group.

Ám még egy enyhe télben is bármilyen ellátási szünet átmeneti áremelkedést okozhat. A megfelelő kínálat kihívást jelent a marketingesek számára. A tárolás lassulása és a rövid távú kereslet csökkenése a határidős piacon arra kényszeríti őket, hogy több cseppfolyósított földgázt (LNG) tároljanak tartályhajókon. Hamarosan azonban új LNG-terminálokkal egészülnek ki Európában, amelyek szükség esetén további importot nyitnak meg.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche