Az igénylőlap kitöltése lépésről lépésre

Amikor megvásárolunk egy terméket, vagy igénybe veszünk egy szolgáltatást, előfordulhat, hogy annak jellemzői nem felelnek meg annak, amit vártunk, különböző okokból, ami miatt úgy gondoljuk, hogy fogyasztóként panaszkodnunk kell. Ebben az esetben, Jogunk van panaszt tenni amit igénylapnak neveznek. Bár ez nem nehéz, lépésről lépésre megnézzük, hogyan kell helyesen kitölteni egy panaszlapot, hogy felhasználóként panaszunk hatékony legyen, ha bármikor panaszra szorulunk.

A korábbi cikkekben, amelyeket láttunk, most megtanítjuk, hogyan töltsön ki egy olyan követelést, amelyre, mint látni fogja, nem kell a legjobbak közé tartoznia. írók a világról, és értékelni fogod a keveset munka amely magában foglalja valamint a foglalkoztatás hogy adott.

Mi az a panaszűrlap

Az igénylőlap a közokirat, elérhető minden állampolgár számára, aki igényt támaszthat, ha nem ért egyet a kapott áruval vagy szolgáltatással. Nemcsak a felhasználó rendelkezésére kell állnia bármely állami szervnél, hanem az árukkal és szolgáltatásokkal kereskedő magáncégek is kötelesek elérhetővé tenni a felhasználó számára ezek az igénylőlapok, a hatályos szabályozás szerint.

Továbbá kötelesek közölni az állampolgárral. Mindannyian láthattunk már különböző létesítményekben egy legendát, amely így szól – Az ügyfél rendelkezésére állnak a reklamációs űrlapok. Az igénylőlap kitöltésének menetéről a címen tájékozódhatunk.

Ezenkívül ezt a dokumentumot a következő szervezeteknél szerezhetjük be:

 • A Fogyasztói Iroda (OMIC) néven ismert Városi Fogyasztói Információs Irodánál.
 • Fogyasztói Egyesületekben.
 • A megfelelő Közigazgatás Fogyasztói Osztályán.

A keresetlevél Három levélből állmindegyik azonos tartalommal és más színnel, mivel mindegyiknek megvan a maga célja:

 • Az eredeti lap az fehér színés ez az, amelyet be kell mutatni az illetékes közigazgatási szervnek.
 • A lap, amit megtartottunk, ami van zöld szín.
 • Az intézményben maradt lapamely a rózsaszín, és amelyhez az ellenőrző szolgálatok hozzáférnek, amikor elhaladnak a létesítmény mellett.

Mi a funkciója a reklamációs űrlapnak?

A javaslat szerint a reklamációs űrlapon kell az utolsó alkalommal panaszt tenni egy áruval vagy szolgáltatással kapcsolatban, mert ha lehetséges, A legjobb, ha szívélyesen megegyezünk az eladóval. vagy a cég. Ha ez nem lehetséges, akkor követelésünk kezelésének kötelező lépéseként az említett igénylőlap kitöltését kell igénybe vennünk.

Az igénylőlap kitöltése után be kell mutatnunk azt a terméket vagy szolgáltatást értékesítő cégnek, és csak a rózsaszín másolat. Ha tíz nap eltelt a példány kézbesítése óta, nem kapunk választ az intézménytől, ekkor kell azt elérhetővé tennünk. az illetékes közigazgatás rendelkezéseaki megtartja a fehér lapot, és lepecsételi a zöldet, ami nekünk lesz.

Ekkor az adminisztráció felveszi a kapcsolatot az intézménnyel, közvetítő tekintetében, és ha szabálysértést követett el, azt törvény bünteti. Mi, mint felhasználók, megkaphatjuk azt az összeget az áruból vagy szolgáltatásból, amelyre panaszt tettünk, és az ügy nem eszkalálódik, bár Vannak esetek, amikor perek és választottbíróságok születnek a fogyasztó és a vállalat között.

Panaszűrlap benyújtásának módja

Az igénylőlap kitöltése egyszerű feladat, csak az adatokat kell kitölteni világos levél és olvasható, és tömören közölje a tényeket. A következő információkat kell megadnunk:

 • Cégadatokamelyek a cég alapadatait, és lehetőség szerint annak az eladónak az adatait tartalmazzák, akihez a követelést irányítjuk.
 • Személyes adat, mindazokat, amelyeket az igénylőlap kér, és amelyeket ki kell töltenünk.
 • Az esemény helyszíne. Arra utal, hogy hol történtek a követelést okozó események. Helyadatok, beleértve a tartományt.
 • Dátum. Pontos dátum, amikor a felhasználó és a vállalat vagy az eladó között konfliktus keletkezett.
 • Az okok magyarázata. Ebben a részben világosan és részletesen el kell magyaráznunk a megtörtént eseményeket, amelyek a panaszunkat motiválják, mi a nézeteltérés oka, és úgy kell bemutatnunk a tényeket, ahogyan az idők folyamán megtörténtek. Talán ez a legfontosabb rész, amelyben nagyon óvatosnak kell lennünk, és nagyon jól meg kell magyaráznunk magunkat. Ha az erre a kérdésre fenntartott hely nem elegendő, akkor külön lapot tölthetünk ki, és probléma nélkül csatolhatjuk. Nem szabad túlterjeszkednünk a szükségesnél.de meg kell tennünk, hogy érthető legyen.
 • A mi kérésünk. Ki kell fejeznünk, hogy mit kérünk, mi a mi szempontunkból az általunk javasolt megoldás, vagy adott esetben az általunk megítélt kompenzáció.
 • Az általunk biztosított dokumentumok. Meg kell jelölnünk, hogy igényünket milyen dokumentumok kísérik, melyek azok az árukra és szolgáltatásokra vonatkoznak, amelyekkel nem értünk egyet (reklámprospektusok, számlák, szállítólevelek stb.).
 • Egyéb adatok. Végül megtaláljuk ezt a rovatot, amelyben el kell fogadnunk, hogy alávetjük magunkat az illetékes szervek általi közvetítésnek, vagy a választottbírósági eljárás elfogadását a társasággal. Ez utóbbi esetben a társaságnak bele kell állnia az általunk kért választottbírósági eljárásba.

Kövesse az Önt érdeklő témákat

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche