Mivel tisztíthatom a térköveket? Ezt a kérdést mindenki felteszi, aki olyan csúnya foltokat észlel ingatlanán, amelyek eltorzítják a felületet, és nagyon nehezen eltávolíthatók. Ehhez járul még a gyom és a moha, amelyek azt a benyomást keltik, hogy területünk benőtt. Ezek azonban nem csak esztétikai problémák. A rendezett és tiszta burkolat sok évig kitart, és megőrzi vonzó megjelenését. Mit tehet ezen eredmények elérése érdekében? Olvassa el a burkolat tisztításának otthoni módszereit.

Fotó: magánarchívum

A tél utáni járdatisztítás nem elég

A tavasz eleje a legforgalmasabb időszak a burkolási munkálatok során. Ha azonban évekig jó állapotban akarjuk tartani, sokkal gyakrabban kell takarítási munkákat végezni.

A felületen lévő foltokra célszerű azonnal reagálni, így a szennyeződésnek esélye sem lesz mélyen behatolni az anyagba. Szisztematikusan el kell távolítani a fák és bokrok leveleit vagy a virágzó virágok szirmait is. Rendszeresen távolítsa el a gazt és a port, amelyek szintén rontják a csempe elegáns megjelenését. Évente legalább egyszer-kétszer mossa le a járdát erős folyóvízsugárral – a magasnyomású mosó hasznos eszköz a járda tisztán tartásában. Ha nem szeretne másik készülékbe fektetni, használhatja a leghétköznapibb kerti tömlőt.

Hol kezdjem? A járda tisztítása a mohától

A térköveken a moha főleg az árnyékos sarkokban jelenik meg. A napfény korlátozott hozzáférése miatt ideális hely a növényzet növekedéséhez. Az esőzések után a kőburkolat hosszú ideig nedves marad. Cselekedjen, amint észreveszi a moha első jeleit, mert nagyon gyorsan tud növekedni. Az azonnali beavatkozás kevésbé megerőltető munkát jelent.

Tehát hogyan lehet megszabadulni a mohától az útburkolattól? Az otthoni módszer segít. Mindössze három egyszerű összetevőre van szüksége.

  • Először keverje össze az ecetet és a vizet 2: 1 arányban.
  • Adjon hozzá néhány csepp mosogatószert, hogy az oldat jobban tapadjon a csempékhez.
  • végezzen próbát úgy, hogy a főzetet a járda egy alig látható részére kenje fel. Mindezt azért, hogy a házilag készített csempetisztító ne okozzon nem kívánt foltosodást.
  • vigye fel közvetlenül a mohára, elkerülve az adott termék érintkezését a kerti növényekkel. Ez egy egyszerű és olcsó módja annak, hogy megszabaduljon a bosszantó zuzmóktól.

Vannak, akik úgy döntenek, hogy kézzel távolítják el a mohát. Ez azonban meglehetősen időigényes, és csak akkor működik, ha csak kevés van a járdán. Ne felejtse el, hogy a moha nemcsak a talajt takarja el, hanem nedves és csúszós állaga miatt megcsúszáshoz is vezethet.

Hogyan tisztítsuk meg a térköveket az olajtól?

Itt az igazi összeesküvés. A zsíros olaj vagy a zsíros foltok a járdán fejfájást okozhatnak, és megnehezíthetik az életét. A felhajtón való jelenlétük azonban nem jelenti azt, hogy el kell viselnie az elcsúfító foltok látványát. Léteznek otthoni gyógymódok a járdán lévő zsíros foltok tisztítására.

  • Az első szódabikarbóna alapú. Keverjük össze annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk. Vigye fel közvetlenül a foltokra, és hagyja hatni negyed óráig. Ezen idő elteltével dörzsölje le őket fogkefével. Örömmel tapasztalja, hogy a foltok eltűntek.
  • A második szabadalom a citromlé használata a járdán lévő zsíros foltok ellen. Facsarjuk ki a citrom levét, és 1:3 arányban keverjük össze vízzel. A termékben található természetes sav képes megbirkózni a makacs szennyeződésekkel. Öntse a folyadékot egy spray-palackba, és vigye fel a foltra. Néhány perc múlva törölje le. A járólapok visszanyerik esztétikus megjelenésüket.

A térkövekben lévő gyomok többé nem okoznak problémát

Egy másik probléma, amellyel az ilyen típusú burkolatok tulajdonosai találkoznak, a térkövekben lévő gyomok. Nagyon makacsak tudnak lenni, és a föld feletti részek kihúzása nem hatékony tevékenység, ami határozottan sziszifuszi feladatnak nevezhető.

Távolítsa el a füvet és a gyomokat, amelyek rontják a járólapokat egy egyszerű termékkel. Ismét jól jön egy termék a konyhaszekrényből. Csak önts egy tálba fél csésze ecetet, majd adj hozzá két evőkanál sót és két evőkanál mosogatószert. Keverje össze és permetezze a nem kívánt növényzetre. Néhány nap múlva észre fogja venni, hogy a gyom elkezd hervadni, és végül elpusztul.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

50 centbe kerül. A térkövek mosása öröm

Hogyan tisztítsuk meg az erkélyt tél után? Használjon házi keveréket, és a csempe és a hézagok olyanok lesznek, mint az újak