Az olaj soha többé nem pereg sütés közben. Csak adjunk hozzá egy csipetnyit ebből az összetevőből

Én személy szerint nem nagyon szeretek sütni. Nem az egészségügyi szempont a hibás, hanem a konyhám későbbi katasztrofális állapota. Utálom, amikor a csempét és a kályhát is olajjal fröcskölik. Szerencsére még erre a kellemetlenségre is vannak trükkök, és nekünk, akik lusták takarítani, nem kell megfosztanunk magunkat kedvenc, ízletes ételeinktől.

Az elején elmondjuk a legkevésbé ismert trükköt, de utána emlékeztetünk az alapvető tudnivalókra is a kellemesebb és tisztább sütéshez.

Só az arany felett

Amikor valami sercegőt sütni készülünk, sózzuk meg a serpenyő alját egy csipet sóval. Először öntsük fel az olajat, majd szórjuk bele a sót. Hogyan működhet? A só magába szívja a nedvesség egy részét, így az olaj nem fröccsen ki annyira. A liszt ugyanígy lesz.

Szárítsa meg az ételt

Az olaj túlzottan fröcsköl, amikor találkozik a sütni kívánt ételben lévő vízzel. Természetesen bizonyos mennyiségű víz marad az ételben, de mindent megteszünk, hogy kellően szárítsuk. Ezért előtte mindig szárítsa meg őket konyharuhával.

Ne vigyük túlzásba az olajjal

Természetesen a sütéshez olaj kell, de érvényes a „mindent mértékkel” aranyszabály, úgyhogy ne essünk túlzásba. Ha nem spórolsz az olajjal, nemcsak az ételed lesz kevésbé egészséges, hanem az olaj is jobban serceg.

Fotó: Shutterstock

Ügyeljen a serpenyő kiválasztására

Ha sütni készül, akkor a legjobb, ha magas és széles serpenyőért nyúl. Sekély serpenyőben való sütésnél nagyobb eséllyel lehet „csobbanni” az egész konyhában. Használjon öntöttvas vagy kiváló minőségű rozsdamentes acél edényeket. Az olcsó rozsdamentes serpenyők egyenetlenül vezetik a hőt, persze a forró olaj is negatívan reagál erre.

Óvatosan helyezze az ételt a serpenyőre

Sok múlik azon is, hogyan helyezzük el az ételt a serpenyőbe. A legjobb, ha ezt a lehető legkörültekintőbben és a lehető legalacsonyabb magasságból csinálod, akkor nem fröccsen ki annyira az olaj. Ugyanígy ügyeljünk például a hús finom megfordítására is. Az ételfogó az ideális eszköz, más módon is lehet segíteni, csak arra kell figyelni, hogy az étel ne ugorjon szét a serpenyőben.

Fotó: Shutterstock, forrás: wikihow.com

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche