Barkács dekoráció és edények: hogyan készítsünk kerámiát tojáshéjból

Gyerekként tojáshéjból mozaikfestményeket készítettünk, karácsonyi kompozíciók díszítésére használtuk, húsvétra üres tojásokat festettünk. Mi a véleményed arról, hogy biokerámiát készítsünk ebből az anyagból?

Egyszerű manipulációkkal és néhány hozzávalóval olyan tésztát készíthet, amelyből kiváló étkészlet és stílusos belső dekoráció lesz.

Tojáshéj biokerámia: lépésről lépésre

Tojáshéjas kerámia recept

Meg fog lepődni, de a biokerámia elkészítéséhez mindössze 3 összetevőre van szüksége:

 • 20 ml víz
 • 25 g tojáshéj
 • 5 g kalcium-alginát.

Készítmény:

 1. Gyűjtse össze annyi tojáshéjat, amennyire szüksége van: tárolja otthon, kérjen héjat a szomszédoktól, barátoktól vagy kávézóktól. A recept ezen változata 25 gramm tojáshéjat használ.
 2. Mossa meg alaposan a tojáshéjakat, és forralja körülbelül 15 percig, hogy elpusztítsa az összes baktériumot.
 3. Most meg kell szárítani a héjat. Ezt kétféleképpen teheted meg: tedd a tojáshéjakat 100 fokos sütőbe 15 percre, vagy tedd be a mikrohullámú sütőbe 1 percre magas hőmérsékleten, majd 3 percre közepesen. Egy enyhe reccsenés azt jelenti, hogy a tojáshéj készen áll.
Mit készítsünk tojáshéjból
 1. Turmixgépben a tojáshéjat a legkisebb szemcsékre őröljük, és a port szitán átpasszírozzuk. Próbáld meg a lehető legkisebb töredéket elérni. Ha nincs turmixgépünk, akkor mozsártörővel és mozsárral kézzel is ledarálhatjuk az anyagot.
 2. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a következő lépéseket 3 percen belül kell végrehajtani, mielőtt az alginát megkeményedik. Keverje össze az összes hozzávalót: Először szitáljon 5 g alginátot egy keverőtálba. Adjunk hozzá 20 ml vizet a tálba, és alaposan keverjük össze, hogy ne maradjanak csomók.
 3. Fokozatosan adjunk hozzá 25 g tojáshéjat a víz-alginát keverékhez, amíg sűrű paszta nem lesz. Minden összetevőt jól össze kell keverni.
 4. Öntse a keveréket a formába. Előfordulhat, hogy kanállal kell átvinni a teljes keveréket.
 5. Hagyja a kompozitot megszáradni anélkül, hogy megérintené. A minta vastagságától függően a száradási idő változhat. A következő módokon száríthatja: sütőben 5 percig vagy 24 órán keresztül friss levegőn.
Tojáshéjas váza

Ezzel a tésztával edényeket, vázákat, figurákat és egyéb dekorációkat készíthet. Boldog kreativitást!

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche