Bőséges burgonyatermés munka nélkül: egy telkígyósi gazda megmutatta, hogyan lehet szántás, kapálás és mandulaszedés nélkül burgonyát termeszteni!

Egy telgardi Gazda fantasztikus módszert mutatott be a burgonya szénában történő termesztésére. A módszerben az a csodálatos, hogy így akár réten is lehet burgonyát termeszteni, nem kell szántani, nem kell vegyszereket használni, nem kell kapálni és nem kell kártevőket szedni. Ehhez a módszerhez egyáltalán nincs szükség kapára, csak a burgonyát kell a földre tenni, és szénával vagy szalmával betakarni, vagy szénát/szalmát tenni a földre, a burgonyát a földre tenni, és egy réteg szénával/szalmával betakarni. A burgonya még levelekben vagy fűnyesedékben is nevelhető így. A talajt ültetés előtt nem kell így trágyázni, de jó, ha nehezebb körülmények között termesztjük a burgonyát.

Burgonya ültetése szénába – a réten is betakaríthatod

Szükségünk van rá:

Széna/szalma

Burgonya

Burgonyaszüret évente 2x – tipp egy rajongótól

Szeretném megosztani a tapasztalataimat, mert rendszeresen termesztünk így krumplit, de mi egy sokkal egyszerűbb módszert használunk – szalmába és fűnyesedékbe tesszük a krumplit, ez a legjobb és legegyszerűbb módszer az ültetésnél és a betakarításnál is, csak feltekerjük a szalma és a burgonya szőnyegét, és egyszerűen felszedjük őket belülről. És azt kell mondanom, hogy messze nem mi vagyunk az egyetlenek itt Záhoriban, akik így termesztik és takarítják be a terményt. Évente 2x.

Hogyan kell csinálni?

Amikor kaszáltuk a kert egyik részén mi nem egyszerűen gereblyéztük a füvet, hanem egyenletesen szétterítettük az egész területen. Mivel úgy gondoltam, hogy nem elég a fű, szalmát is tettem hozzá, és egy kissé megemelt ágyást alakítottunk ki a burgonyának.

Ezután már nagyon egyszerű volt, a szalmát beletettem a előcsíráztatott korai burgonya (Én mindig korai burgonyát használok a késő nyári ültetéshez, különböző fajtákat próbálgatunk, tavaly Adora burgonya volt -szuper gyorsan nő). Aztán csak beletesszük őket a szalmába a gumókat, majd csak letakarjuk őket szalmával, szénával vagy akár fűnyesedékkel.

A felső rétegnek legalább 40 cm vastagnak kell lennie. Ezután csak jól be kell öntözni, amitől a szalma egy kicsit megsüllyed, és összefogja. Száraz időben a növényt öntözni kell. Néhány hétbe telik, amíg a virágzatok kikelnek, és amikor elkezdenek kiszáradni, le kell szedni őket. Egyes burgonyafajták nem is virágoznak, ezért ne tévesszen meg senkit, de normálisan fejlődnek. Ezzel a termesztési móddal teljesen kibújik a kapálásból és a mandelina betakarításából, a burgonya szépen fejlődik a szénában, és októberben betakarítja.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche