Szereted a céklát, és raktározod, hogy mindig kéznél legyen? Ma tanácsot adunk, hogyan készítsd el a tökéletes céklát üvegekbe télre. Mit értünk „tökéletes répa” kifejezés alatt? Nos, olyat, ami nem csak ízletes, de szép gazdag színe is van, ami nem sötétedik el a pasztőrözés során. Egy összetevő gondoskodik minderről.

Fotó: shutterstock/Afrika Stúdió

A téli cékla egyszerű módja annak, hogy mindig kéznél legyen a tökéletes köret a húsgombócokhoz vagy a sült húshoz. A cékla receptje, amelyet ma bemutatunk, a legtisztább formájában klasszikus – csak melegítse fel egy kis vajjal, vagy adjon hozzá egy sültet, és máris tökéletes köret a vacsorához. Azonban jó tudni, mit kell tenni, hogy a cékla ne sötétedjen el a pasztőrözés során. Egy összetevő elegendő a szín megőrzéséhez és az íz mélységének fokozásához. Ez citromlé.

Cékla télre. Recept és trükk a gyönyörű színért

Hozzávalók:

  • 4 kg répa, én hosszúkásat ajánlok
  • 2 teljes evőkanál só
  • 2 evőkanál citromlé
  • lapos kanál cukor
  • fél kanál fekete bors

Téli cékla – hogyan kell elkészíteni

  1. A céklát megtisztítjuk, és az edénybe tesszük. Felöntjük hideg vízzel, adjunk hozzá egy kis sót és egy evőkanál citromlevet. Főzzük puhára.
  2. A főtt céklát lereszeljük, sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk és a maradék citrom levét. Alaposan keverjük össze és kóstoljuk meg. Adjunk hozzá még borsot, ha szükséges.
  3. Készíts elő tiszta, égetett poharakat, és tegyél bele reszelt répát. Szorosan zárjuk le, és tegyük egy nagy edénybe.
  4. Töltsük meg a poharakat vízzel körülbelül 3/4-ig, és forraljuk fel. A forrástól számítva negyed óráig pasztőrözzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kiveszi az üvegeket a pasztőröző edényből, látni fogja, hogy gyönyörű színük van. Citromlé helyett tehetünk bele citromsavat, kevés ecetet és savanyú uborka vagy káposzta levét is. Fontos, hogy savas komponens – megőrzi a répában a betanint, a répa színéért felelős anyagot. Hosszabb feldolgozás során a betanin lebomlik, és a sav megállítja ezt a folyamatot.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan sűríted be a szószt? Nagymamám tanított erre a megbízható módszerre. mindig használom

Apám szokatlan kávét iszik ősszel. Két összetevőt ad hozzá, és nem kap fertőzéseket, és összezsugorodik a gyomra