Covid-19 ismét kezd aggódni. Néhány héten belül visszatérhet valami, amit már megtapasztaltunk.

Akkor, amikor sokan azt hitték, hogy a covid-19 világjárvány csak a múlt ellensége, a legújabb eredmények újra kérdéseket és aggodalmakat vetnek fel. Nemzetközi tudósok egy új koronavírustörzsre figyelmeztetnek, amely ismét megzavarhatja a mindennapi életet.

Az új variáns aggodalomra ad okot

„Egyes országokban egyre több kovidózisos megbetegedést tapasztalunk. Két változat – az EG.5 és a BA 2.86 – kockázatát vizsgáljuk” – tájékoztatott Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója. A tudósok különösen óvatosak az utóbbi változat értékelésében. Érdekes módon ez nem a már létező törzsek mutációja, hanem egy teljesen új vírustípus. Ezt az új változatot már hat országban azonosították, és a leggyorsabban az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban terjed.

Kockázati tényezők és aggodalomra okot adó tényezők

„Nehéz megítélni a terjedést, de egyértelműen aggodalomra ad okot. Ez főként az emberek viselkedésének köszönhető; nyitottabbak vagyunk, a legtöbben visszatértek a régi tevékenységekhez, utazunk, a gyerekek iskolába járnak és így tovább” – mondták a járványügyi szakértők. Ez az új aggodalom egy olyan környezetben merül fel, ahol a társadalom próbál visszatérni a normális élethez a karantén és a korlátozások időszakai után.

Három betegség egyszerre: példátlan helyzet fenyeget

Még több rossz hír van a láthatáron. Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy példátlan helyzet elé nézhetünk, amikor három súlyos betegség – a covid-19, az influenza és a légúti szinciális vírus (RSV) – egyszerre terjed a lakosság körében. Mindegyik betegség önmagában is egészségügyi kockázatot jelentene, de mindhárom kombinációja katasztrofális következményekkel járhat.

Az éberséget fokozó intézkedések

Ebben a szakaszban is elengedhetetlen, hogy a legyengült immunitású és krónikus egészségügyi problémákkal küzdő emberek különösen óvatosak legyenek. A szakértők az alapvető higiéniai intézkedések betartását és szükség esetén a szociális korlátozások visszaállítását javasolják.

Az új kockázatokra való tekintettel nem szabad alábecsülni a helyzetet, és követni kell az egészségügyi hatóságok utasításait. Csak a kollektív éberség és az ajánlások betartása segíthet elkerülni a járvány további súlyosbodását.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche