Csak a kupak alatt töltöd fel? Hiba, tegye ezt helyette

Az autó tankolása nem kellemes feladat, és nem is annyira a tankolás, mint inkább az anyagiak kérdése. Manapság mindenki igyekszik elkerülni a gyakori benzinkutak látogatását. A „dugó alatt tankolás” módszer egyáltalán nem a legjobb.

Akár benzinre, akár LPG-re vagy olajra van szüksége autójának, feltétlenül töltse fel, és nagyon jól tudja, hogy üzemanyag nélkül nem sokra megy. Hány ember, annyi olyan ötlet, amely többé-kevésbé hatékony, de kevesen gondolnak arra, hogy hasznosak-e?

Az autó „dugó alatti” tankolása a legjobb megoldás?

Sok támogatót nyert az a tankolási taktika, amikor a lehető legtöbb üzemanyagot öntik az autó tankjába. Emiatt „tankolás a dugó alatt” emlegetik, és ez a szó nem túlzás. Van aki mindent egyszerre, van aki többször is. A hatás ugyanaz: hatalmas mennyiségű üzemanyag, amely sokáig tart anélkül, hogy pénzt kellene költenie. Ez a tankolási mód önmagában előny?

Sok szerelő ismeri a „tankolás a dugó alatt” módszert, de egyáltalán nem ideális. Véleményüket megerősítik az autókhoz készült kézikönyvek is, amelyeket azonban senki sem vesz komolyan, nemhogy elolvassa. Azok a sofőrök, akik így tankolnak, gyorsan kiábrándulhatnak, amikor egy kis leeresztőn keresztül az üzemanyag kezd kifolyni a tartályból.

Az elosztó típusától függően tankolás közben az üzemanyag visszatérhet a töltőtömlőbe. Ebben az esetben komoly veszteségeknek és többletköltségeknek teszi ki magát, mert a kiömlött üzemanyagért úgyis fizetnie kell. Ez csak a kezdete azoknak a problémáknak, amelyek minden tankolással egyre nagyobbak lesznek. Kevesen gondolnak az üzemanyaggőzökre, amelyek túlzott mennyisége komoly károkat okozhat a járműben. A fő probléma az, hogy a szellőzőrendszeren keresztül szabadulnak fel, ami meghibásodhat, és magas javítási költségeket jelenthet.

Hogyan tankoljunk biztonságosan és gazdaságosan?

Sokkal jobb megoldás az lenne, ha „az első előtt” tankolnánk a járművet, és ez egyáltalán nem a hónap napjairól szól. Aki feltankolta magát, az tudja, hogy a tankból sokszor furcsa „ugró” hang hallatszik. Ez nem más, mint egy jelzés, hogy tankolj és menj a pénztárhoz. Ez a jellegzetes hang biztosítja, hogy a tartály tele van (de nem túlcsordul). Ez az oka annak, hogy ez a tankolási mód „első csaphoz” vagy „első csaphoz” néven vált ismertté.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche